A világ harmadik legnagyobb gyémántjára bukkantak
Twitter/DumaFM

A világ harmadik legnagyobb gyémántjára bukkantak

Botswanának jobbkor nem is jöhetett volna a találat.

Újabb nagy fogás került elő Botswanából: egy 1098 karátos gyémántot bányásztak ki, amely minden valószínűség szerint a világ harmadik legnagyobb drágaköve is egyben. Nem sokkal kisebb egyébként a második helyezettől, a Lesedi La Rona nevű, 1109 karátos drágakőtől – ezt szintén Botswanában találták 2015-ben.

A csúcstartó egy igazi régi motoros: még 1905-ben fedezték fel Dél-Afrikában, és a gyémánt nagyobb, mint a második és harmadik helyezett együtt, 3106 karátos. A Cullinan néven ismert drágakő viszont nem maradt egyben: a 621 grammos óriáskövet száz darabra vágták.

A most megtalált 73 milliméter hosszú, 52 milliméter széles és 27 milliméter vastag gyémántot még nem nevezték el. A követ a botswanai Debswana vállalkozás találta, amely a De Beers vállalat és a botswanai kormány közösen alapított cége. A két fél még nem egyezett meg arról, hogy mi legyen a gyémánt sorsa. Az biztos, hogy eladásra kerül, ám kérdés, hogy a De Beers hálózatán keresztül értékesítik vagy az állami kezében lévő Okavango gyémántvállat által.

Az biztos, hogy a mára már Afrika legnagyobb gyémántkitermelőjének tartott Botswanának jól jött az óriáskő, mivel a koronavírus-járványt a gyémánteladások piaca is rendesen megrázta.

Botswanában az év elején is volt már egy nagy fogás, amiről itt írtunk részletesebben.

(Live Science)


A figyelmetekbe ajánljuk