Milánói tér fákkal
Getty Images

Milánó hárommillió fával kerülné el a globális felmelegedést

Ha a globális felmelegedés elleni küzdelemről van szó, kevés olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb módja van a bolygó hűtésének, mint a faültetés. Szinte mindenre ez a válasz. A levegő megtisztítása ellen, a városokban rekedt hő ellen, az extrém magas hőmérséklet ellen – mindegyikre a faültetés a legegyszerűbb megoldás.

Milánó felismerte a fák iránti igényt, és egy ambiciózus, évtizedes városi erdészeti projektbe kezdett. A Forestami elnevezésű kezdeményezés tavaly vette kezdetét azzal az ígérettel, hogy minden lakosra egy új fát ültetnek. A végső cél pedig, hogy 2030-ra hárommillió új fa legyen a városban.

z\u00f6ld park

Getty Images

De pontosan hogyan is harcolnak a fák az éghajlatváltozás ellen? Amellett, hogy a szén-dioxid elnyelése és az oxigén felszabadítása révén tisztítják a levegőt, fedezéket és árnyékot is biztosítanak. Mindezzel ellensúlyozzák az utak és az épületek hőelnyelő tulajdonságait, mi több, csökkentik a beltéri légkondicionálás szükségességét is.

És az előnyök itt még nem érnek véget: a több fa nagyobb biodiverzitás jelent – arról már nem is beszélve, hogy esztétikailag is nagy élményt nyújtanak.

fa\u00fcltet\u00e9s

Getty Images

A legmegfelelőbb fafajokat és a legjobb ültetési helyeket kutató Politecnico di Milano irányításával a Forestami program keretében már negyedmillió fát ültetett el Milánó.

A város 133 önkormányzatával együttműködve a program terve, hogy Milánó utcáit, tereit, udvarait és parkjait teljesen új fákkal lepik el. Mindemellett a projekt kreatív is lesz: fákat ültetnek a háztetőkre és a házak homlokzataira is.

Jobb későn, mint soha: A Forestami bizottság elnöke Stefano Boeri építész, aki 2005-ben javasolta először tervet, de eddig valamiért a város nem vágott bele.

A projekt hivatalos honlapján lehet böngészni a program ültetvénytérképét, ahol akár fát is ajándékozhatunk valakinek.

(Time Out)


A figyelmetekbe ajánljuk