DUSAN ZIDAR/Shutterstock.com
július 18., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Meglepő, de ez a fűszer lehet a tökéletes pörkölt titka

Elsőre talán meghökkentő, de egy jól ismert, mégis ritkán használt fűszer lehet a marhapörkölt igazi titkos összetevője. Olyan hozzávalóról van szó, amit leggyakrabban édes süteményekben, pitékben és téli italokban látunk viszont – pedig sós fogásokban is megállja a helyét.

A magyar konyhában a fahéj szerepe szinte kizárólag az édes ételekhez kötődik. Almás sütemények, túrós lepények és kompótok állandó kísérője, így hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez a fűszer nem feltétlenül cukros, hanem karakteres, fás, földes és kissé füstös aromájú – írja a Vince.

Ez a mélység az, ami miatt fantasztikusan illik a marhahúshoz – különösen, ha pörköltet készítünk belőle.

Más kultúrák már régen felfedezték a fahéj sós ételekben rejlő lehetőségeit. A portál emlékeztet, hogy az észak-afrikai, közel-keleti és dél-ázsiai konyhákban gyakran alkalmazzák húsételekben, ahol nem önmagában, hanem más fűszerekkel – például gyömbérrel, köménnyel vagy kardamommal – együtt használják.

Fotó: alvan.ph/Shutterstock.com
Ezek az ízek nem kioltják, hanem éppen felerősítik egymást, így egyetlen összetevő sem lesz túlságosan domináns, mégis összetett, rétegzett aromavilágot kapunk.

Ha szeretnénk túllépni a hagyományos marhapörkölt világán, érdemes kipróbálni ezt az elsőre meglepőnek tűnő irányt. Néhány fahéjrúd a főzőlébe, egy kevés reszelt friss gyömbér, vagy akár egy páclé, amely fahéjat, borsot és chilit is tartalmaz, és máris új szintre emelhetjük a megszokott fogást.

Nyitókép: Marhapörkölt / DUSAN ZIDAR/Shutterstock.com

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök