Az eperlekvár nem csak a nagymamák kiváltsága, bárki könnyedén elkészítheti. A lekvárfőzés kedves nyári program lehet, melyet egyedül, párunkkal, barátainkkal, családunkkal is végezhetünk.
Elkezdődött a befőzési szezon. Nyáron rengeteg finomság kerül az üvegekbe, ezeket jó lesz majd télen levenni a polcról. A lekvár süteményekben, kenyérre kenve, zabkásákban is ízletes lehet.
Amikor lekvárt főzünk, játszhatunk a textúrával, ízekkel. A darabos lekvárt kedvelők jobb, ha nem pürésítik a lekvárt, míg az igazi ínyencek mentát, bazsalikomot, citromfüvet is tehetnek az eperlekvárba. Ezeket érdemes főzés előtt a gyümölcshöz keverni.
A következő eperlekvár mennyisége 4-5 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére elegendő.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- másfél kilogramm eper
- 20 dekagramm cukor
- 20 gramm lekvárzselésítő
- 1 darab citrom leve
Elkészítés
- Először mossuk meg az epret, majd csumázzuk ki és daraboljuk fel.
- Ezután botmixerrel turmixoljuk simára vagy darabosra a gyümölcsöt ízlés szerint.
- Adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a lekvárzselésítőt, alaposan keverjük ezekkel össze.
- Kezdjük el főzni, majd mikor forrásnak indul, még 4-5 percig hagyjuk a tűzhelyen.
- Az eperlekvárt érdemes sterilizált üvegekbe adagolni. A tetőt rácsavarva az üveget a feje tetejére állítva hagyjuk állni 5 percig.
- A kész lekvárt tároljuk hűvös, sötét helyen.
(Forrás: Só Bors)