gombkilátó balatonboglár fák lombok fémszerkezet kék égbolt

Közel négyezer szavazattal a balatonboglári Gömbkilátó nyerte el az év kilátója címet. A pályázatot első alkalommal hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.


A futurisztikus szerkezetet az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból. Megépítését követően bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később pedig a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett a belföldi idegenforgalom pavilonjaként.


A belföldi idegenforgalom pavilonja a Budapesti Nemzetközi Vásáron 1963-ban

Wikipédia

A Gömbkilátó a '60-as években kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdob csúcsán, ahol 165 méter magasságban áll. A gömb átmérője 15 méter, és összesen 240 háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, így az északi partról is könnyen felfedezhető. Érdekessége, hogy erős szélben több métert is kilenghet, de rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát.

A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik a magyar tengerre, így nem csoda, hogy az idei versenyen erre érkezett a legtöbb, összesen 3901 szavazat. A pályázatra egyébként 177 kilátót neveztek, amelyek közül szakmai zsűri választott ki tízet. Azokra több mint 16 ezer szavazat érkezett a közösségi médiában, ám a Gömbkilátónak csak egyetlen igazi kihívója akadt, a pécsváradi Zengő-kilátó. Végül a 70 éves szerkezet került ki a győztesen a versenyből, amelynek célja az volt, hogy minél többen ismerjék meg és látogassák Magyarország kilátóit, ezzel együtt pedig népszerűbbé váljon a természetjárás és az aktív életmód.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk