fukusima atomerőm

Furcsa dolgot művelt a fukusimai atomkatasztrófa a környék fáival

Ugyan nem nőttek nagyobbra, vagy keltek életre, de a Fukusima Daiicsi atomerőmű mellett álló fák határozottan furcsán viselkednek.

Mindez a hónap elején megjelent tanulmányból derült ki, amit a Plants című folyóiratban publikáltak.

Több olaszországi és brazil egyetem kutatói tanulmányozták a 2011-ben történt atomerőmű-baleset közelében lévő fenyőfákat.

A tudósok az úgynevezett örvényeket figyelték meg – azokat a csomópontokat, ahol a levelek, ágak vagy más növényi részek egy központi pontból nőnek ki – , és azt találták, hogy a Fukusima környékén lévő fenyők egészen furcsa növekedési mintákat mutattak.

A tűlevelűek szabálytalan elágazást mutattak a főtengely fonákjánál. A megfigyelt helyeken az anomáliáknak a gyakorisága megfelelt a környezeti sugárzás dózisteljesítményének.

– olvasható a tanulmányban.

Más szóval, minél több volt a sugárzás, annál furcsábbak lettek a fák.

A nukleáris sugárzás által érintett fák furcsa mintázatokban nőnek, a talajban lévő anyagok pedig még mindig hatással vannak a növényekre. A tanulmányt készítő csapat elsődleges célja az volt, hogy rájöjjenek, hogyan lehet jobban gondoskodni a hasonló, jövőbeli katasztrófák által érintett emberekről, és hogyan lehet jobb protokollt kialakítani vészhelyzet.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk