termőföld

Legyen szó az erdők termőfölddé vagy a szavanna legelővé alakításáról, az emberiség az elmúlt 60 évben a földterületek nagy részét teljesen átalakította Afrikában és Európában egyaránt.


Ha összeszámolnánk az összes földterület átalakítást 1960 óta, körülbelül 43 millió négyzetkilométernyi földre mondhatnánk azt, hogy minimum egyszer átalakítottuk, ami négyszer több, mint amennyit eddig felbecsültek. A Földön mellesleg összesen 134 millió négyzetkilométernyi jég- és vízmentes földterület létezik.

"Mivel a földhasználat központi szerepet játszik az éghajlatváltozás mérséklésében, a biológiai sokféleségben és az élelmiszertermelésben, a teljes dinamikájának megértése elengedhetetlen a fenntartható földhasználati stratégiákhoz"

─ nyilatkozta Karina Winkler, a holland Wageningen Egyetem földrajzkutatója.

A növények és a talaj - különösen a trópusi erdőkben – nyelik el az ember által okozott szénszennyezés mintegy 30 százalékát, így a nagy léptékű tájváltozások megakadályozhatják a párizsi klímaegyezmény hőmérsékleti céljainak teljesítését.

A 2015-ös szerződés arra kötelezi a nemzeteket, hogy állítsák le a globális felmelegedést és tartsák az emelkedést 1,5 Celsius-fokon.

Egy friss tanulmány alapján 1960 óta a Föld teljes erdőterülete közel egymillió négyzetkilométerrel csökkent le, míg a termőföldekkel és legelőkkel borított területek nagyjából azonos mértékben növekedtek.

Az erdőterületek északon – Európában, Oroszországban, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában – ugyanakkor megnőttek az elmúlt 60 évben. Az erdőveszteség a déli országokban volt elképesztően magas.

A termőterületek ezzel szemben északon lecsökkentek, a déli területek pedig gyarapodtak termőföldekben.

Winkler, aki a tanulmány vezető szerzője volt, megjegyzi, hogy

"A trópusi erdők irtása a marhahús, cukornád és szójabab előállítása miatt történik az Amazonasban, az olajpálma miatt Délkelet-Ázsiában, valamint a kakaó miatt Nigériában és Kamerunban".

A tanulmány kimutatta, hogy a bolygó földfelszínének mintegy 17 százalékának 1960 óta legalább egyszer megváltozott a felhasználási módja, de gyakran előfordult az is, hogy többször módosult egy földterület kihasználása.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységgel mennyire kihatunk a környezet változásaira.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk