Rá sem fogunk ismerni a Facebookra pár éven belül
Lehetséges, hogy elfelejthetjük azt a Faceebokot, amit eddig megismertünk.

A Facebook már évek óta komoly energiát és pénzt fektet a VR-technológiába. Jó példa erre az Oculus felvásárlása és a 2019-ben indított Facebook Horizon, ahol avatárokká változva játszhatunk a virtuális valóságban más felhasználókkal. Mindez azonban eltörpül Mark Zuckerberg legújabb víziójához képest, amelyet a The Verge-nek adott interjújában vázolt fel.

A Facebook-alapító a közösségi térből egy háromdimenziós, metaverzummá alakítaná a birodalmát – mindezt a következő öt évben. Ez azt jelentené, hogy a felhasználók már nem az eddig megszokott 2D-s térben lennének egymással, hanem különböző VR-eszközök segítségével egy komplett, alternatív világ tárulna eléjük.

Zuckerberg indoklása szerint az emberek nem arra vannak kitalálva, hogy „unalmas" üzenetekkkel vagy videóchatekkel lépjenek kapcsolatba egymással. Szerinte mindenki közvetlen kapcsolattartásra vágyik, ami ma még nem lehetséges.

A jövőben ahelyett, hogy kizárólag telefonon kommunikálnánk, már leülhetsz a kanapémra, vagy én a tiedre, úgy, hogy több ezer kilométerre vagyunk egymástól.

– mondta Zuckerberg.

Mindez a munkavégzést is megreformálhatja: a Facebook „végtelen irodákon" is dolgozik, amelyben VR- vagy AR-eszközök segítségével az alkalmazottak bárhol beléphetnek a virtuális irodájukba, ahol lényegében ugyanazokat (és ugyanazokkal) a munkafolyamatokat végezhetnék a személyes jelenlét nélkül, mintha ténylegesen egy irodában lennének.


A figyelmetekbe ajánljuk