Egy holdnyugta.

Illusztráció.

Meglátogatható távolságban fedeztek fel egy életképes exobolygót

Csillagászok egy csoportja bizonyítékot talált arra, hogy egy újabb exobolygó kering a Proxima Centauri körül, amely a legközelebbi, alig 4 fényévnyi távolságra lévő, szomszédos csillagunk.


A Proxima d nevű bolygó a harmadik planéta, amelyet a rendszerben észleltek. A sajtóközlemény szerint elég apró, a Föld tömegének mindössze egynegyedével bír, így az egyik legkönnyebb exobolygó, amelyet valaha felfedeztek.

Az apró bolygó mintegy 2,48 millió mérfölddel kerüli meg csillagát, ami a Merkúr és a Nap közötti távolság kevesebb mint tizede, és mindössze öt nap alatt tesz meg egy teljes fordulatot.

Még izgalmasabb, hogy pályája a Proxima Centauri rendszer lakhatósági zónáján belül van, azon a területen, ahol folyékony víz létezhet a felszínén. Más szóval, a Proxima d elméletileg otthont adhat az általunk ismert életnek.

João Faria és csapata a felfedezéshez a chilei sivatagban az Európai Déli Obszervatórium teleszkópjához csatlakoztatott HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) műszert használta.

A csapat a 2020-as megfigyelések során pillantotta meg először a Proxima d-t, de a jel túl gyenge volt ahhoz, hogy megerősítsék a létezését, ezért a még pontosabb Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations (ESPRESSO) műszerrel végzett további megfigyelésekre volt szükség.

A csapat a radiális sebesség technikával tudott bizonyítékot találni az apró bolygó létezésére, amely során a csillag mozgásában a keringő bolygó gravitációs vonzása által okozott kilengéseket észlelik.

Az ESO műszere elég pontos volt ahhoz, hogy a Proxima Centauri másodpercenként mindössze 15 centiméteres imbolygását észlelje.

A szakértők most izgatottan várják, hogy ugyanezzel a technikával felfedezzenek egy, a miénkhez hasonló könnyű bolygópopulációt, amely a galaxisunkban várhatóan a legnagyobb számban fordul elő, és amely potenciálisan otthont adhat az általunk ismert életnek.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk