Megemelkedhetnek az élelmiszerárak

Nemrég írtunk arról, hogy a múlt évben mennyit emelkedtek az élelmiszerárak, ám a jövőben még nagyobb változásokra számíthatunk.


A közelmúlt eseményei, mint a koronavírus-járvány, a sáskafertőzések, az aszály és a munkaerőhiány megzavarták az élelmiszer-ellátási láncokat, veszélyeztetve az élelmiszerbiztonságot. A Nature Food egyik friss tanulmánya alapján emiatt globális élelmiszer áremelkedésekre és súlyos élelmiszerhiányokra számíthatunk.

A kutatók a tanulmány készítése során különböző jövőbeni forgatókönyveket modelleztek annak érdekében, hogy megvizsgálják a rizs, búza és kukorica helyi termelési változásainak hatását az ellátásukra és az árukra nézve. Ez a három növény világszerte nélkülözhetetlen az élelmezésbiztonság szempontjából, mivel ők alkotják a vágott növények globális kereskedelmének gerincét.

Az eredmények azt mutatják, hogy az egyes növények akár három igen jelentős exportőr, vagyis szállító általi korlátozása a búza árát 70 százalékkal, a kukoricáét 40, a rizsét pedig 60 százalékkal emelné meg. Az árak tehát majdnem megduplázódnak, amennyiben a tavalyi árnövekedéseket is számításba vesszük.

Több, közepes jövedelmű afrikai és ázsiai országot ráadásul az éves gabonaellátásuk mintegy egyharmadának hirtelen elvesztése fenyegethet. Ezek az országok nem tudnák fedezni a gabonaellátás hiányát hazai tartalékokkal, így alternatív gabonaforrásokra lenne szükségük a túléléshez.

Nyugtalanító, hogy a kutatók által modellezett forgatókönyvek és az általuk hordozott kockázatok, részben a globális felmelegedésnek köszönhetően általánossá válhatnak. Az Aolto Egyetem professzora, Matti Kummu szerint

„Az ilyen pusztítások jövőbeni megelőzésének érdekében proaktív stratégiákra van szükségünk, ilyen például az élelmiszer-pazarlás csökkentése, az étrend megváltoztatása növényi eredetű fehérjeforrások beiktatásával, valamint a terméshozamok fenntartható növelése, különösen a legkiszolgáltatottabb országokban".

Ezek a megoldások megkönnyítenék az élelmiszer-előállításhoz szükséges erőforrásokra nehezedő nyomást, emellett elősegítenék az alacsony és közepes jövedelmű országok önellátásának javítását.

(Forrás: Eurekalert)


A figyelmetekbe ajánljuk