Elefánt kertben

Illusztráció

500 kilométeren keresztül taposott le mindent a megszökött elefántcsorda

A világsajtó csak most kapta fel a történetet, de már áprilisban megszökött az 15 darab elefánt, akik egy délnyugat-kínai elkerített, természetvédelmi területről indulva elég nagy felfordulást okoztak.

A The Guardian beszámolója szerint, az állatok már több mint 500 kilométert megtettek az eredeti élőhelyüktől, és a menetelésük eredménye már milliós károknál jár. Többek között letapostak egy víztárolót, amiért a falu lakóinak lehet elszáradnak a gabonái, de legeltek le kukoricamezőket és tapostak össze pajtákat is.

Összesítve az elefántok eddig 7 millió jüan (nagyjából 310 millió forint) kárt okoztak és 56 hektárnyi termést tettek tönkre.

A védett fajnak számító ormányosok útját a hatóságok figyelmesen követik, és százával mozgósítják az embereket azért, hogy ne legyenek emberi áldozatai a szokatlan sétának. A fokozott figyelem már csak azért is szükséges, mert Jünnan tartományban csupán 300 rezervátumban élő elefánt él.

A séta csak most válik igazán izgalmassá, hiszen eddig kisebb falvaktól eltekintve, nem érintettek sűrűn lakott területeket. Kedden viszont már csupán 20 kilométernyire voltak Jünnan tartomány székhelyétől, a több milliós Kunming városától. Az még nem derült ki, hogy a hatóságok pontosan mit terveznek kezdeni a ritka esettel.


A figyelmetekbe ajánljuk