Dorothea Lange: Words & Pictures

„Ha meghalsz, meghaltál – ennyi az egész.”

Ezt a videóban is elhangzó mondatot egy nehéz körülmények közt élő nőtől idézte Dorothea Lange, aki egész életében az elesetteket fotózta. A világhírű szociofotós kiállítása most online látogatható a New York-i MoMa-ban.


Élete végén Dorothea Lange megjegyezte: „Minden fénykép – nem csak az úgynevezett ››dokumentarista‹‹, mert minden fénykép valójában dokumentum és egy helyhez köthető; helye van a történelemben – szavakkal megerősíthető."

Erre a mondatra építi online kiállítását a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA), mely Dorothea Lange munkásságát járja körül. A virtuális tárlat körülbelül 100 képet tartalmaz, és olyan archív anyagokkal egészül ki mint például a fotográfus levelezése, történelmi kiadványok valamint kortárs hangfelvételek: ezek segítségével betekinthetünk a háttérfolyamatokba, a rövid történetek pedig segíthetik Lange képeinek megértését.

An_American_Exodus_A_Record_of_Human_Erosion_by_Dorothea_Lange_and_Paul_Schuster_Taylor_1939

An American Exodus: A Record of Human Erosion, Dorothea Lange és Paul Schuster Taylor, 1939

Museum of Modern Art

Lange 1935 és '39 között különböző kormányszervekkel kezdett együtt dolgozni, hogy felhívja a figyelmet azokra a bevándorló farmerekre, akik Nyugat felé menekültek a nagy gazdasági világválság és a Dust Bowl pusztító hatásai elől.

Museum of Modern Art

Együtt dolgozva második férjével, Paul Schuster Taylorral jelentéseket készítettek, így a fényképek írógéppel vagy kézzel írott kommentárokkal, idézettekel egészültek ki, hogy pontosabban leírják az emberek körülményeit: az egyes történetek töredékei jobban feltárják a részleteket, amelyek egy fényképen nem láthatóak azonnal.

Tractored Out, Childress County, Texas.1938

Museum of Modern Art

Migrant Mother, Nipomo, California. March 1936

Library of Congress

Az egyik leghíresebb amerikai fotóművész munkásságát számos különböző kontextusban (fotóalbumokon keresztül, a nagy világválság kormányzati jelentéseiből, újságok, folyóiratok és versek segítségével) ismerhetjük meg. Emellett kortárs művészek és írók hangfelvételeivel kiegészülve a kiállítás lehetővé teszi, hogy megfelelő jelenetőségében újraértelmezzük Lange örökségét, szavainak és képeinek fontosságát.

A kiállítás ide kattintva „járható körbe".

A figyelmetekbe ajánljuk