A dinoszauruszoknak valószínűleg színes arca és lábaik lehettek

A dinoszauruszoknak valószínűleg színes arca és lábaik lehettek

Hónapról hónapra, évről évre egyre több kutatási eredmény lát napvilágot, és egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy megtudjuk a dinoszauruszok milyenek is lehettek valójában.


A legtöbb madár nem olyan színes, mint a papagájok vagy a pávák. De ha a tollak mögé nézünk, élénk színekkel találkozhatunk. Gondoljunk csak a rózsaszín galamblábakra, a piros kakastaréjja és a sárga pelikán-csőrre.

És jó esély van arra is, hogy a kihalt dinoszauruszok hasonló testrészeiken pompás színeket viseltek, és talán ez párszerzés szempotnjából volt fontos, akárcsak a mai madaraknál

– derült ki az Austin-i Texasi Egyetem kutatóinak tanulmányából.

A madarak pigmentek sokaságát használják, és ezáltal nagyon színes lehet a csőrük, a lábuk vagy a szemük körül. Arra számíthattunk, hogy a kihalt dinoszauruszok ugyanezekkel az árnyalatokkal rendelkezhettek"

– mondta Sarah Davis, az UT Jackson School of Geosciences doktorjelöltje, a tanulmány vezetője.

A dinoszauruszok lehetséges színsémáira vonatkozó tanulságok az élő madarak és a kihalt dinoszauruszok közös ősének, egy ősi archoszaurusznak a bőr- és szövetszínére vonatkozó szélesebb körű megállapításokból származnak, amely a triász időszak elejének közelében élt.

Azzal, hogy elemezték, hogy az élő dinoszauruszok rokonainál – köztük a teknősöknél, krokodiloknál és több mint 4000 madárfajnál – jelen volt-e a világos testszín, a kutatók megállapították, hogy a közös ősnek 50%-os esélye volt arra, hogy a testének lágy szöveteiben élénk színek voltak.

Sarah Davis / University of Texas at Austin

A tanulmányban vizsgált élénk színek jellemzően karotinoidokból származnak, a színes vörös, narancssárga és sárga pigmentek osztályából, amelyeket a madarak a táplálékukból vonnak ki. A karotinoidok nem fosszilizálódnak olyan jól, mint a barna és fekete pigmentek, ami azt jelenti, hogy a tudósoknak élő állatokon kell tanulmányozniuk a színeket, hogy nyomokat keressenek a kihalt őseik színkifejeződéséről.

Davis ezután megállapította, hogy a magasabb karotinoidtartalmú (növényekben és gerinctelenekben gazdag) étrenddel rendelkező madarak nagyobb valószínűséggel voltak színesek, mint a húsevők. Mi több, azt találta, hogy a növényevő madarak a testük több helyén mutattak ki élénk színeket, mint a húsevők vagy a mindenevők.

A legkorábbi dinoszauruszok póni méretűek voltak, és nagy, gerinces zsákmányt ettek. A különböző csoportok áttértek a növénydomináns vagy vegyes táplálkozásra. Ez az eltolódás valószínűleg a bőr és a nem tollszövetek színének változásához vezetett"

– mondta a tanulmány társszerzője, Julia Clarke, a Jackson School professzora.

(phys.org)


A figyelmetekbe ajánljuk