A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint lehet, hogy hosszabb távon is ez fogja meghatározni a szálláshelypiacot.
Az utazási szokások átalakulására következtethetünk abból, hogy a szálláshelyek egy hónap alatt 1,8 millió vendéget fogadtak, és közülük 1,5 millió belföldi volt, ami a tavalyi számadatokhoz képest 300 ezres emelkedést jelent

– írja az MTI az augusztusi adatokról a MTÜ közleménye alapján.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az 5,4 millió vendégéjszakából 4,4 milliót belföldi vendégek töltöttek el.

Turisták a Halászbástyánál, Budapesten.

Emma Fabbri/Unsplash

Az idei nyáron június volt az egyetlen hónap, amelyben a vendégek száma elmaradt a tavalyitól. Az összesítés alapján az utazók 93 százaléka vidékre utazott, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a budapesti szálláshelyek forgalma egész nyáron mélyponton maradt.

Az MTÜ szerint ez azért alakult így, mert a más országból érkezők száma idén megcsappant: tavaly 2,6 millió külföldi jött, 60 százalékuk a fővárosba. Idén ráadásul a kevés külföldi sem Budapestet preferálta, hanem inkább a Balatont.

A tó mellett a nyár utolsó hónapjában 645 ezer, 82 százalékban belföldi vendég összesen 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A legnépszerűbb úti célok között volt Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros.

Vitorláshajó a Balatonon, Siófoknál.

Hussain Badshah/Unsplash

A magyarok a Balaton után főleg a Mátrába, a Bükkbe, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy térségbe, és a Tisza-tóhoz utaztak. A külföldi turisták körében a második legnépszerűbb úti cél Budapest volt, legtöbben Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából érkezett.

A közlemény kiemelte az egészségturizmus jelentőségét. Az augusztusi vendégéjszakák 30 százalékát a nemzetközi jelentőségű fürdőhellyel rendelkező vidéki fürdővárosok szállásadói könyvelhették el, Budapestet is beleértve. A fővárost kivéve mindegyik települést a belföldi vendégek uralták. Egerszalókon 95 százalék volt az ország más részeiből érkezők aránya, de a nyugati határhoz közeli Bükön és Sárváron is alig haladta meg a 30 százalékot a külföldi vendégek aránya – írta az MTÜ.


Friss

Három táncos film, amit látni kell!

Ha minden jól alakul, nyáron akár már ismét bulizhatunk. Ehhez persze nem árt, ha időben elkezdjük újra begyakorolni egykor már jól bevált mozdulatainkat. Ha pedig megkopott emlékeinkből csak nehezen tudnánk visszaidézni, mikkel váltunk a táncparkett ördögeivé, nézzünk meg gyorsan pár táncos filmet, azok majd ellátnak minket elég ihlettel. Mutatunk is gyorsan hármat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk