Csúcsot döntött a belföldi turizmus augusztusban
A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint lehet, hogy hosszabb távon is ez fogja meghatározni a szálláshelypiacot.

Az utazási szokások átalakulására következtethetünk abból, hogy a szálláshelyek egy hónap alatt 1,8 millió vendéget fogadtak, és közülük 1,5 millió belföldi volt, ami a tavalyi számadatokhoz képest 300 ezres emelkedést jelent

– írja az MTI az augusztusi adatokról a MTÜ közleménye alapján.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az 5,4 millió vendégéjszakából 4,4 milliót belföldi vendégek töltöttek el.

Turisták a Halászbástyánál, Budapesten.

Emma Fabbri/Unsplash

Az idei nyáron június volt az egyetlen hónap, amelyben a vendégek száma elmaradt a tavalyitól. Az összesítés alapján az utazók 93 százaléka vidékre utazott, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a budapesti szálláshelyek forgalma egész nyáron mélyponton maradt.

Az MTÜ szerint ez azért alakult így, mert a más országból érkezők száma idén megcsappant: tavaly 2,6 millió külföldi jött, 60 százalékuk a fővárosba. Idén ráadásul a kevés külföldi sem Budapestet preferálta, hanem inkább a Balatont.

A tó mellett a nyár utolsó hónapjában 645 ezer, 82 százalékban belföldi vendég összesen 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A legnépszerűbb úti célok között volt Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros.

Vitorláshajó a Balatonon, Siófoknál.

Hussain Badshah/Unsplash

A magyarok a Balaton után főleg a Mátrába, a Bükkbe, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy térségbe, és a Tisza-tóhoz utaztak. A külföldi turisták körében a második legnépszerűbb úti cél Budapest volt, legtöbben Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából érkezett.

A közlemény kiemelte az egészségturizmus jelentőségét. Az augusztusi vendégéjszakák 30 százalékát a nemzetközi jelentőségű fürdőhellyel rendelkező vidéki fürdővárosok szállásadói könyvelhették el, Budapestet is beleértve. A fővárost kivéve mindegyik települést a belföldi vendégek uralták. Egerszalókon 95 százalék volt az ország más részeiből érkezők aránya, de a nyugati határhoz közeli Bükön és Sárváron is alig haladta meg a 30 százalékot a külföldi vendégek aránya – írta az MTÜ.


A figyelmetekbe ajánljuk