Milliárdokért kelhet el egy Jézust ábrázoló Botticelli-festmény
Januárban egy Sandro Botticelli-festmény már rekordot jelentő 92 millió dolláros (nagyjából 28 milliárd forint) áron elkelt, de a Sotheby's aukciósház a reneszánsz művész egy másik, 15. századi portréját is árverésre bocsátja az idén.

A ház bejelentette, hogy az 1500 körül készült Man of Sorrows (Fájdalmak embere) című festményt 2022 januárjában a ház New York-i székhelyén megrendezett Old Masters esti árverésen értékesíti.

Szakértők szerint az alkotás várhatóan eléri a 40 millió dollárt (nagyjából 12 milliárd forint) is.

Sotheby's

A már említett rekorder a 92 millió dollárért eladott Fiatal férfi arcképe medalionnal című festmény volt, amely mintegy 550 éves, és az egyik legjobb állapotban fennmaradt, magánkézben lévő Botticelli-alkotás.

Szakértők szerint ez a januári árverés jócskán megdobta a mesterművek piacát, és azt várják, hogy Man of Sorrows eladása is új életet lehet az álmosabb kategóriába.

A Man of Sorrows Jézust ábrázolja töviskoszorúban, a feje fölött pedig glóriát alkotó repülő angyalok repkednek.

A 15. század végén és a 16. század elején – Botticelli életének utolsó szakaszában – a művész hite egyre inkább felerősödött. Ennek hatására vallásos portrékat kezdett készíteni, amelyek eltértek korábbi világi műveitől, amelyek többnyire firenzei nemeseket ábrázoltak.

Sotheby's

A festmény azért is számít különlegesnek, mert Botticellitől mindössze három késő korabeli portré ismert.

Élete utolsó évtizedében Botticelli festményei jelentősen különböztek a korábbiaktól, amelyeket általában a humanizmus és a reneszánsz eszményének megtestesítőjeként jellemeznek.

A Man of Sorrows Krisztus szenvedését és halálát szimbolizálja realista ábrázolásban.

A festmény várhatóan a második legmagasabb árat fogja elérni, amelyet Botticelli-képért fizettek egy aukción.

A mű egy amerikai gyűjteményből kerül eladásra és az akkori 1963-as árverés óta nem cserélt gazdát: ott mindössze 10 ezer fontért kelt el. A közelmúltban csak egyszer állították ki nyilvánosan, 2009-ben, Frankfurtban. A mostani festmény az árverés előtt még megtekintető lesz Hongkongban, Los Angelesben, Londonban és Dubajban.

(Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk