Signum Cuvée, szarvaspörkölt és burgonyafánk? A különleges farsangi menü!

Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.Frissen főzött eszpresszó és reszelt étcsokoládé – ezeket az illatokat érezhetjük először, ha a szekszárdi Lajver Pincészet 2018-ban palackozott signum cuvee-ját töltjük a poharunkba. A vörösbor gyümölcsösségét a benne található fekete ribizli, szeder és az kifejezetten érett málna teszi tökéletessé. A kóstolást követően az izmos tanninérzet visz minket át a masszív oldalra, amit édesfűszerek és pörkölt jegyek kísérnek.

„Déli vörös"

– így is jellemezhetnénk, hiszen bővelkedik erőben, feszességben, alkoholban, tanninban és gyümölcsökben.

De vajon mi illik egy ennyire fűszeres, erős borhoz? A farsang közeledtével dönthetnénk valami teljesen tradicionális magyar fogás mellett is, vagy kissé kiforgathatnánk azt.

Szarvaspörkölt burgonyafánkkal és szederlekvárral 

A 3 kilogramm vadhúst alaposan tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra a 4 közepes vöröshagymát és az egy félgerezd fokhagymát. Ezt így együtt elkezdhetjük lepirítani, arra azonban ügyeljünk, hogy a szarvashús nem ereszt sok vizet, így fokozott figyelmet igényel. A megfelelően lepirult a hús, húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a pirospaprikát, a sót és a borsot, végül pedig egy-egy közepes méretű, apróra vágott paradicsomot és paprikát. 10-15 perc elteltével hozzáadhatjuk a borókabogyót, babérlevelet és a majorannát. Itt következik a türelemjáték, hiszen a megfelelő puhaság eléréséhez szinte biztos, hogy legalább három órán át főnie kell.

Ez az idő viszont tökéletesen elég arra – még akkor is, ha ez épp nem szalagos –, hogy elkészítsük a farsang egyik legismertebb szimbólumát, a fánkot, ami esetünkben most burgonyából készül. A langyos tejbe futassuk fel az 1 teáskanálnyi cukorral kísért élesztőnket. Amíg ez megtörténik, addig főzzük ki 25 dekagramm burgonyát, majd törjük össze, végül pedig liszttel – annyival, amennyit felvesz – 2 tojássárgájával, egy csipetsóval, valamint az élesztős tejjel dolgozzuk össze. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi olajat és némi szerecsendiót, dolgozzuk össze, majd legalább egy órán át hagyjuk megkelni. Ha megkelt a tészta, forró olajba süssük ki.

Mi következik ezt követően? A tálalás: a puhára főtt szarvaspörkölt, valamint a burgonyafánk mellé helyezzük el a szederlekvárt, poharunkba pedig töltsük ki a 10-12 fokosra hűtött Signum Cuvée-t.

Egy közösség, ahol a bor és gasztronómia szerelmesei havidíjas rendszer keretében kedvező áron juthatnak termékekhez, szolgáltatásokhoz, exkluzív szórakoztató és edukatív tartalmakhoz, amelynek hátterét a VinCE szakmai csapata biztosítja. Ha szeretnél a klub tagja lenni, kattints az alábbi linkre.

A figyelmetekbe ajánljuk