genetika

Illusztráció

A gyerekeknek hamarosan több mint két biológiai szülője lehet?

Lehet, hogy valami utópisztikus sci-fi-filmnek hangzik, de vannak, akik szerint nem vagyunk túl messze attól, hogy megtörjük azt a genetikai formát, amely eddig az emberi élet építőköveit alkotta.

Amy Webb futurista a The Washington Postnak adott részletes interjújában azt jósolta, hogy a nemzés tudománya jelentősen meg fogja változtatni a gyermekvállalás módját – és akár azt is megváltoztathatja, hogy egy embernek legfeljebb hány biológiai szülője lehet.

Amiről itt beszélünk, az egy olyan technológia, amely felszabadítja a képességünket arra, hogy szelektívebbek legyünk és szándékosan tervezzük az életet

– mondta Webb, Andrew Hessel genetikus társszerzővel közösen írt új könyvéről, a „The Genesis Machine"-ről beszélve.

Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy egy ember a saját genetikai anyagát használja fel egy embrió kihordásához; lehet, hogy felszabadítja a lehetőséget, hogy két szülőnél több szülőtől válasszunk tulajdonságokat

– folytatta.

A szerző és a Future Today Institute tanácsadó cég alapítója elismerte, hogy bár a tudósok és a hozzá hasonló futurisztikus jövendőmondók még nem ismerik a CRISPR-hez és a többi génszerkesztési technológiához hasonló technológiák teljes alkalmazási lehetőségeit, mégis úgy vélik, hogy a „lehetőségek" és a „választhatóság", amelyet hamarosan azok számára biztosítanak, akik a nemzés mellett döntenek, jelentős lesz és csak jótékony hatású lehet.

Mint mindig, a géntechnológia kérdése gyakran felveti a kormányzati visszaélésekkel kapcsolatos félelmeket is. Webb azonban elutasította ezeket az aggályokat, majd az 1997-es Gattaca című sci-fi-t idézte: „ezen az úton minden út az eugenikához vezet".


"A gondolat, hogy megkönnyítsük a terhességet azoknak az embereknek, akik valóban szülőkké akarnak válni, olyasmi, amit üdvözölnünk kellene"

– mondta Webb

Jelenleg a gyermekvállalás a véletlenen és a szerencsén múlik, vagy azon, hogy mennyi pénzünk van. Megdöbbentően nehéz 2022-ben gyermeket csinálni. Ennek nem kellene így lennie.

– zárta gondolatait.


A figyelmetekbe ajánljuk