Egy bálna a vízben.

A hajók miatt nem tudnak megfelelően fejlődni a bálnabébik

Egy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bálnafigyelő hajók hangosabb benzinmotorja jelentősen megzavarja bálnák pihenését.


Korábbi kutatások megállapították, hogy a bálnafigyelő hajók által keltett zaj hatással lehet a bálnák viselkedésére. A motorok zajszintjének a cetek viselkedésére gyakorolt hatása azonban nem volt egyértelmű, és a hajók zajszintjét jelenleg nem szabályozzák.

Patricia Arranz és munkatársai drónok segítségével figyelték meg a spanyolországi Tenerife partjainál anya-és borjúbálna párosok viselkedését. 13 párt hajó jelenléte nélkül figyeltek meg, míg 23-at úgy, hogy egy bálnafigyelő vízijármű hangosabb benzinmotorral vagy csendesebb elektromos motorral 60 méteres távolságban lassan elhaladt mellettük – írja a Phys.org.

A kutatók megállapították, hogy azokhoz az egyedekhez képest, akiket „békén hagytak", a benzinmotoros hajók által "megzavart" anyák átlagosan 29%-kal pihentek kevesebbet és 81%-kal kevesebb időt töltöttek a borjaik szoptatásával. A csendesebb elektromos motorral közlekedő hajóval megközelített bálnáknál nem tapasztaltak jelentős csökkenést a pihenés vagy a szoptatás idejében, összehasonlítva azokkal az egyedekkel, akiket megzavart a motorzaj.

A tudósok szerint a pihenés és a szoptatás csökkenése növelheti az anyák energiafogyasztását és csökkentheti a borjak energiafelvételét, ami negatív hatással lehet a kicsik egészségére.

Az eredmények azt mutatják, hogy még ha a bálnafigyelő hajók be is tartják a jelenlegi irányelveket, a hangosabb motorok rossz hatással lehetnek a cetek viselkedésére. A szerzők azt javasolják, hogy a hajók által keltett zajszintet minimalizálják, és a bálnafigyelési irányelvek határozzák meg a motorok maximális zajszintjét a bálnák zavarásának korlátozása érdekében.

A figyelmetekbe ajánljuk