Egy fehér vitorlás a Balatonban

Megvan, hol érdemes enni idén a Balatonon

Kilencedik alkalommal jelenik meg a legjobb tóparti helyeket bemutató, a Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagolt könyv: idén 360 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség szerepel a kiadványban, köztük 65 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott.A járvány nemhogy megtörte volna a tóparti vendéglátás lendületét, ellenkezőleg, stílusbeli sokszínűség, kreativitás és ötletesség jellemzi a legtöbb helyet. Egyre változatosabb az étlap is. A hagyományos balatoni konyha, a helyi alapanyagokra épülő beach food mellett idei újdonság a hamburgerezők, a BBQ és grillező helyek számának növekedése.

Ma már nehezen találunk olyan minőségi éttermet, strandbüfét vagy delikátboltot, ahol ne használnák vagy árulnák a balatoni régió termékeit.

Tapolcai psztráng

Az vendégek már jól ismerik a balatoni alapanyagokat, a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a fenyvesi angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, a szemesi spárgát vagy a Péklány kovászos kenyereit.

Régi álom válik ezzel valóra: kialakulni látszik a termelő-vendéglős-vendég regionális kapcsolata, minden színvonalas konyha alapja. Mindehhez kellett persze a borászok támogatása, a közösségi terek, piacok összefogása, és annak a ténynek a felismerése, hogy a balatoni vendéglátás nemcsak üzleti vállalkozás, hanem életérzés is.

A Magyar Konyha idei kiadványa továbbra sem étteremkalauz, inkább kulináris útikönyv. A teljes palettát ajánlja, vendégasztalokat, kultúrbisztrót, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyt, levendulást, csilifarm-látogatást. És természetesen a déli és az északi part legjobb borászatait.

Újdonság továbbá, hogy több budapesti vendéglátóhely leköltözött a Balatonra, akár egy-egy pop up vacsora idejére. A kiadványban az új helyet piktogram jelzi, ahogy az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket és azokat is, amelyek szállást is kínálnak: szinte az év minden napjára juthat egy kedvenc.

A figyelmetekbe ajánljuk