Az LSD felszabadítja agyunkat biológiai korlátai alól

Egy új kutatás szerint az LSD megváltoztatja az agy kapcsolatait.


A Cambridge Egyetem kutatói szerint az LSD képes egy mélyen megváltozott tudatállapot kiváltására. A szakembereket érdekelte ennek háttérműködése, emiatt LSD hatása alatt álló önkénteseket vizsgáltak olyan agyi vizsgáló módszerekkel, mint a funkcionális MRI.

Az új kutatással a dinamikus funkcionális összekapcsolhatóságot vizsgálták tulajdonképpen. Ez az elmélet arról szól, hogy az agyi jelenségek a funkcionális összekapcsolódás olyan állapotait mutatják be, amelyek idővel változnak.

Amikor az emberi agy információt dolgoz fel, akkor vagy egyesíti őket, hogy közelebb kerüljön a megértéshez, vagy pedig különválasztja őket, például a különböző érzékszervekből érkező ingereket külön kezelik a feldolgozó rendszerek. Ez a megkülönböztetés és egyesítés adja a normális állapotú funkcionális összekapcsolhatóságot, ám tudatmódosító szerek hatása alatt ez változhat.

A tanulmány beszámol arról, hogy a vizsgálatban kétféle agyműködést mértek: LSD hatás alatt, és placebo szer alatt állót. A résztvevők mindkét állapotát felmérték és azt találták, hogy az LSD megváltoztatja a funkcionális összekapcsolhatóság korlátait.

Noha az agy működésére és a szubjektív megélésre időben nem egyszerre fejt ki hatást, az LSD alatt érzett én megszűnést, azt az érzést, miszerint valaki összeolvad a világgal, tökéletesen magyarázza az agyi összekapcsoló rendszerek átrendeződése.

A kutatók szerint a rendszer komplexitása ilyenkor megnő, az agy szerkezete pedig mintegy különválik a működésétől, így a különböző információk nem különülnek szét, hanem egybeolvadnak egy egységes egésszé.

(Forrás: Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk