Sydney-tölcsérhálóspók

Sydney-tölcsérhálóspók

Az emberi körmöt is átszúrja az ausztrál állatkertbe befogadott pók

Ausztrália hemzseg a nem éppen bizalomgerjesztő állatoktól. Az egyik ilyen a tölcsérhálós pók (Atrax robustus), amivel senki nem találkozna szívesen. Leszámítva az új-dél-walesi Ausztrál Hüllőparkot, ahová nemrég „ajándékoztak" egy nőstény példányt.


A park természetesen nagyon örült neki, és minden bizonnyal jobb helyen is van ott.

A fentebb említett példány jó erőben van: hatalmas mérete mellett az agyarai elég hosszúak és erősek ahhoz, hogy egy körmöt is átszúrjanak; így ez a legnagyobb példány, amelyet a park szakértői eddig láttak.

Az öröm oka, hogy megfejik a pók mérgét, hogy a Hüllőpark a szükséges ellenmérget előállítsa.

Szokatlanul nagy, és ha sikerül rávennünk az embereket, hogy több hozzá hasonló pókot adjanak le, az csak azt eredményezheti, hogy több életet menthetünk meg, mivel hatalmas mennyiségű mérget tudnak termelni

– mondta az állatkert oktatási felelőse, Michael Tate.

A tölcsérpók mérge tényleg nem tréfa: erős idegmérgeket tartalmaz, amelyek blokkolják az idegeinkben lévő nátriumcsatornákat. A legrosszabb esetben egy elég nagy adag halálos is lehet. A Science Alert cikke azt írja, hogy a közelmúltban nagyjából egy tucat halálesetet jegyeztek fel, de más források szerint az 1981 óta létező ellenszérum óta nem jegyeztek fel halálos marást.

Furcsa módon úgy tűnik, hogy a méreg más emlősöket nem zavar. A macskákra és a kutyákra például nem hat károsan a nőstények harapása, a hímek általában enyhe reakciót váltanak ki náluk.

Nem világos, hogy méreg miért fejlődött ki úgy, hogy kárt okozzon az embereknek, bár a kutatások alátámasztják, hogy ez inkább egy véletlen mellékhatás lehet, amely inkább a ragadozók ellen van. A pókok kényelmesen távol tudják tartani egy fájdalmas csípéssel őket, amíg a hímek a szabadban vadásznak párjukra.

De nem csak ekkor bújnak elő: eső esetén is tömegesen bújnak elő a rejtekhelyeikről.

Még így is meglepően ritkák a csípések, évente nagyjából 30-40 eset fordul elő. Ilyenkor fontos, hogy elegendő ellenméreg legyen kéznél. A tölcsérhálós-ellenméreg a pók saját mérgének felhasználásával készül, ezért is fejik a kutatók olyan lelkesen őket.

Emellett az orvoslásban is segíthetnek: mivel az ausztrál tölcsérhálós pókok mérge a zsákmány megbénítása céljából kifejezetten az idegrendszert veszi célba, ezért a méregből nyert gyógyszerek hatékonyabbak lehetnek az idegrendszeri rendellenességek kezelésére, mint az ember által gyártott készítmények.

Így aki Ausztráliában találkozik egy hasonlóval és nem fut el rögtön, az nyugodtan adja le valamelyik Hüllőparkban.


A figyelmetekbe ajánljuk