Egy austrál bumeráng.

Illusztráció

Különleges bumeránggyűjteményt találtak Ausztráliában

Új kutatások elemezték a Dél-Ausztrália északkeleti részén, Innamincka közelében lévő Kinipapa (Cooper Creek) településről származó bumerángok ritka gyűjteményét.


A négy bumerángot és egy fadarabot 2017 és 2018 között aszályos körülmények között fedezte fel a patakmederben Jason Litherland, a Dél-Ausztráliai Nemzeti Parkok és Vadvilág munkatársa és Katheryn Litherland. A leletek elemzésére irányuló projekt a Yandruwandha Yawarrawarrka földtulajdonosok (Aboriginal Corporation) által kezdeményezett közös vállalkozás volt – írja a Phys.org.

Az Australian Heritage Services, a Flinders Egyetem és az Ausztrál Nukleáris Tudományos és Technológiai Szervezet partnereként gondosan dokumentálták a tárgyakat, és radiokarbonos kormeghatározást végeztek a leleteken.

A radiokarbonos kormeghatározás eredményei azt mutatták, hogy a bumerángok Kr. u. 1650-1830 között készülhettek.

Az összeállítás a formák és funkciók sokféleségét mutatja be, amelyek a Cooper Creek régióban ebben az időszakban jelentős víznyerőhelyek közelében élő aboriginalok (bennszülöttek – a szerk.) változatos kulturális tevékenységeit és mindennapi életét reprezentálják

– mondta Amy Roberts professzor a Flinders Egyetemről.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a bumerángokat harcra, vadászatra, ásásra, tűzgyújtásra és valószínűleg szertartásokra is használták.

Ez a tevékenységi kör jóval túlmutat a legtöbb ausztrál által ismert, visszatérő bumeráng sztereotípiáján

– mondta Dr. Daryl Wesley, a Flinders Egyetem társszerzője.

A régió éghajlatváltozására vonatkozó előrejelzések azzal fenyegetnek, hogy megváltoznak azok a körülmények, amelyek lehetővé tették ezeknek a leleteknek a megőrzését, ami hatással lehet a környezetben maradt más fából készült tárgyak lehetséges túlélésére is.

A figyelmetekbe ajánljuk