Nehézségekkel indult az építése, de végül mégis elkészült az óbudaiak azóta is kedvelt hídja, mely a napokban ünnepelte születésnapját.


fortepan

A III. kerületiek már a tizenkilencedik századtól hídról álmodoztak, hiszen sokkal könnyebben lehetett volna ipari munkát vállalniuk, ha nem kellett volna kerülővel eljutniuk az gyárak területeihez. A kormány és az országgyűlés akkor azonban még nem látta szükségesnek ennek az átkelőnek a megépítését. A XX. század elején mégis meghallgatták az itt élők kérését, és 1908-ban engedélyt adtak a kivitelezésre is. A sors furcsa fintora, hogy munkálatok végül nem kezdődtek el ebben az évben, közbejött ugyanis az I. világháború.

Ezután a városfejlesztés céljai kissé megváltoztak, és az óbudai híd helyett ugyanis inkább délen, a Boráros térnél építették meg a mai Petőfi hídat.

Az északi átkelő terveit az 1930-as években készítették el, erre 1932-ben a pályázatot is kiírtak. A hosszas személyi és szakmai viták után, 1939-ben kezdték meg az építkezést. A nevét is kiválasztották, mégpedig a honfoglaló Árpád fejedelemről, Árpád hídnak keresztelték el, részletezi a pestbuda.hu portál.

arpad hid

fortepan

Azonban az építkezést a háború miatt abbahagyták. A megmaradt részek túlélték a háborút, és a híd félkész maradt a harcok után. A hidat feszített ütemben építették, és így alig két év alatt be is fejezték. A hivatalos átadót 1950-ben egy „nagy" ünnepre, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulójára, november 7-re ütemezték be.

Friss

4 + 1 húszéves nyári sláger, amiket még ma is imádunk

Nyári slágerek, amik a csapból is folytak – valahogy így lehetne jellemezni 2001 legnagyobb diszkóhimnuszait, amiket – egyáltalán nem véletlenül – még ma is imádunk. De vajon mik voltak ezek a számok pontosan? Mire örültek meg az emberek a legnagyobb habpartik közepén? Mutatjuk!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Paul Rudd még egyszer utoljára megtréfálta Conant

Conan O'Brien late night comedy műsora hamarosan véget ér, a színész pedig nem hagyta ki az alkalmat egy utolsó poénra.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Toyota robotja szelfizés közben is képes letörölni az asztalt

A robotoknak nagy problémát okoznak a visszaverődő és áttetsző felületek, a Toyota megoldotta a problémát.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk