A csillagászok egy igencsak furcsa eseménynek voltak szemtanúi: egy vámpírcsillag kiszívta az életet kísérőcsillagából.

A chilei Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsöve (VLT) segítségével egy csillagászokból álló nemzetközi csoport megfigyelte, ahogy a Földtől mintegy 1000 fényévre lévő HR 6819 nevű rendszerben lévő csillag leválasztja kísérőcsillagának külső rétegeit.

Eddig a csillagászok azt feltételezték, hogy a rendszer egy csillagból és egy hozzá tartozó fekete lyukból áll, és az előbbi 40 naponként békésen kering az utóbbi körül.

www.youtube.com

Artist’s animation of HR 6819
Az általunk keresett forgatókönyvek meglehetősen egyértelműek, de a megfelelő műszerrel könnyen megoldható ez a probléma. Egyetértettünk abban, hogy két fényforrás van a rendszerben, így a kérdés az volt, hogy ezek szorosan egymás körül keringenek-e, mint a csíkozott csillag forgatókönyvében, vagy távol vannak egymástól, mint a fekete lyuk forgatókönyvében.

– mondta Thomas Rivinius, a csapat vezetője és az Astronomy & Astrophysics című folyóiratban megjelent új tanulmány társszerzője egy nyilatkozatban.

A vizsgálat eredményei önmagukért beszéltek. A VLT egyik műszere megerősítette, hogy nincs fényes kísérőjük tágabb pályán, míg egy másik képes volt felbontani két fényes forrást, amelyeket a Föld és a Nap közötti távolság mindössze egyharmada választott el egymástól. Ezek az adatok bizonyultak a kirakós utolsó darabkájának, és lehetővé tették számunkra, hogy megállapítsuk, hogy a HR 6819 egy kettős rendszer, fekete lyuk nélkül.

– tette hozzá a közleményben Abigail Frost, a KU Leuven kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az érvelés pedig meglehetősen hátborzongató:

Ezt a kettős rendszert pedig egy olyan pillanatban kaptuk el, röviddel azután, hogy az egyik csillag leszívta volna a légkört kísérőcsillagáról.

– mondta Julia Bodensteiner, a KU Leuven kutatója és társszerzője a közleményben. Más szóval az egyik csillag vámpírként fosztotta meg anyagától kísérőjét.

(Futurism)