Az Axiom Space Ax-1 küldetésén részt vevő magánűrhajósok legénysége azt állítja, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodva annyira elfoglaltak voltak, hogy még az ablakon sem volt idejük kinézni.


Egy, a SpaceNews oldalán megjelent riportból derült ki, hogy mit gondolt Larry Connor, Mark Pathy, Michael López-Alegría, valamint Eytan Stibbe az ISS-en eltöltött idejükről. A négy – természetesen szupergazdag – űrturista eredetileg nyolc napot töltött volna a Földön kívül, ám a bolygónkon uralkodó időjárási viszonyok miatt az utazás 15 nap hosszúra sikerült.

Az Axiom fizető ügyfelei állítják, hogy bár az plusz idő hasznos volt, nem feltétlenül érezték jól magukat.

twitter.com

#Ax1: The First All-Private Crew to the @Space_Stationpic.twitter.com/Ud4E81YePy
Az időbeosztásunk nagyon agresszív volt, különösen a küldetés elején

– mondta López-Alegría, aki nem mellesleg korábban a NASA űrhajósa volt és az Axiom-küldetés parancsnoka.

Az űrturisták fejenként több mint 50 millió dollárt fizettek az útért, ám ezért cserébe nem pihenniük, hanem dolgozniuk kellett:

a legénység kísérletei között szerepelt többek között az önösszeszerelő robottechnológia tesztelése, őssejtekkel való munka és hologramok készítése a Microsoft HoloLens segítségével.

Michael Sufferdini, az Axiom elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég a jövőben jobban odafigyel majd, hogyan kezeli az űrturisták idejét, már csak azért is, mert Connor, Pathy, López-Alegría és Stibbe útját nem csak a négy magánűrutazó, hanem a konkrét legénység is rosszul élte meg, úgy érezték ugyanis, hogy nincs idejük megfelelően végezni a munkájukat.

Azt hiszem, az első 8-10 napban annyira a munkára koncentráltunk, hogy szükségünk volt a plusz időre, hogy megéljük az élményt, legyen időnk kinézni az ablakon, hogy kapcsolatba lépjünk a barátainkkal és a családdal, és tulajdonképpen csak élvezni az egészet

– nyilatkozta szintén López-Alegría.