Az éber, vagy más néven tudatos álmodás az, amikor az ember álom közben tudatánál van. Tisztában van vele, hogy álmodik és irányítani is képes. Ez jellemzően a gyors szemmozgásos, a REM alvás és az alvás álomszakasza alatt történik. Becslések szerint az emberek 55 százalékának volt már egy vagy több ehhez hasonló tapasztalata élete során.

1. Valóságtesztelés

A valóságtesztelés vagy valóságellenőrzés a mentális tréningek egyik formája. Növeli a metakogníciót azáltal, hogy arra edzi az elmédet, hogy észrevegye saját tudatosságát. A kognitív neuropszichiátria szerint a metakogníció szintje hasonló az ébrenléti és az álom állapotban. Tehát a magas metakogníció ébrenlétnél, magasabb metakognícióhoz vezethet álmodás közben. Ennek érdekében ébrenlétben is végezhetsz valóságteszteket.

Naponta többször kérdezd meg magadtól:

  • Álmodom?
  • Ellenőrizd a környezeted, hogy megerősítsd, álmodsz-e vagy sem.
  • Figyeld meg a saját tudatod, és azt, hogy hogyan kapcsolódik a környezetedhez.

2. MILD-technika

1980-ban Stephen LaBerge megalkotta a Mnemonic Induction of Lucid Dreams (MILD) nevű technikát. Ez volt az egyik első olyan módszer, amely tudományos kutatásokat használt fel a tudatos álmok előidézésére. A MILD egy előre tekintő emlékezetnek nevezett viselkedésen alapul, amely magában foglalja egy későbbi cselekvésre vonatkozó szándék beállítását.

A MILD-technika használata:

Elalvás közben gondolj egy közelmúltbeli álmodra. Azonosíts egy „álomjelet", vagyis valami szabálytalan vagy furcsa dolgot az álomban. Ilyen lehet például a repülés képessége. Ezután pedig gondolj arra, hogy visszatérsz az álomba. Ismerd el, hogy a jel csak akkor fordul elő, amikor már valóban álmodsz. És közben mondogasd magadnak:

„Legközelebb, amikor álmodom, emlékezni akarok arra, hogy álmodom"

3. Álomnapló vezetése

Az álomnapló, vagy álomnapló vezetése népszerű módszer a tudatos álmodás beindítására. Amikor leírod az álmaid, kénytelen vagy visszaemlékezni arra, hogy mi történt az egyes álmok során. Állítólag ez segít felismerni az álomjeleket, és növeli a tudatosságot. A legjobb eredmény elérése érdekében az álmaidat rögtön ébredés után jegyzeteld le, emellett pedig ajánlott gyakran olvasgatni az naplót.

(Healthline)