Washington államban található egy tó, amelynek alakja egy szívet formál – kialakulása azonban egy szörnyű katasztrófára vezethető vissza.

Valentin-nap környékén ellepik a közösségi oldalakat a cuki természetfotók: lépten-nyomon puszilkodó zsiráfokba vagy ölelkező kutyakölykökbe botlunk. Népszerűek azok a természeti képződmények is, amelyek valamilyen formában a szerelemhez kapcsolhatók.

Ez is érdekelhet: Aktív vulkán mélyére fúr egy kutatócsapat Izlandon

A Washington államban található Spirit Lake-ről is utóbbi kategóriába tartozók, a tó alakja ugyanis egy szívre emlékeztet. Története azonban a legkevésbé sem szívderítő, írja az IFLScience.

Mai alakját ugyanis egy borzasztó természeti katasztrófának, a közvetlen közelében lévő Mount St. Helens vulkán 1980-as kitörésének köszönheti. Azelőtt csak a mai szívforma két ürege volt kivehető a légifotókon, nagy fantázia kellett volna ahhoz, hogy a Valentin-nap szimbólumát lássuk bele.

I wrote in the video if you want to know what happened with the cats to come to the description well here is the explanation. after ...

Walking On Thousands Of Floating Logs At Spirit Lake At Mt St Helens

A kitörés azonban megemelte a tó szintjét, és a szépen lassan befolyó esővíz kirajzolta a mai alakzatot. A tó korábban népszerű úti cél volt a kirándulók és a horgászok körében, de ha azt gondolnánk, kedvesünkkel majd útba ejtjük egy Valentin-nap alkalmával, akkor tegyünk le a tervről! A tó ugyanis a kutatók felségterülete lett, akik azt vizsgálják, hogyan változott meg a vizes élőhely ökoszisztémája a természeti katasztrófa következtében. A Spirit Lake egyik különlegessége az úszó farönkökből álló „szőnyeg”, ami a tó felületének egy jelentős részét beborítja.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Kilométerekről is dobhártyát szakított a történelem leghangosabb hangja

A Mount St. Helens 1980-as kitörése megrázta az amerikai társadalmat, az esemény sokáig foglalkoztatta mind a tudósokat, mind a szélesebb közvéleményt. Becslések szerint 57 ember lelte halálát a kitörés következtében. Öröm az ürömben, hogy a történések szemléletváltozást hoztak a természeti katasztrófák előrejelzésének területén: ma már jóval több pénzt fordítanak a kormányok erre a célra.

Hiába mutat jól tehát a Spirit Lake a szatellitfotókon, kialakulásának története nem éppen örömtel.