A NASA tudományos vizualizációs stúdiója több animációt is közzétett, amely megmutatja, hogy évente mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe, milyen forrásokból és a bolygó mely pontjáról. Az Orbiting Carbon Observatory, 2 (OCO-2) adatain alapuló (ami a szakértők szerint a legteljesebb adatsor a légköri szén-dioxid-koncentrációról) videókból jól látszik, hogy az iparosodott országok fosszilis tüzelőanyagainak nagymértékű elégetése milyen nagy szerepet játszik a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségében.

Az animációkban a 2021-ben hozzáadott szén-dioxid mennyiségét lehet látni, amelyet a felszín feletti színes füstként jelöltek. Kék és zöld színnel vannak jelölve a szárazföldi ökoszisztémák: a növények és vadon élő állatok, valamint az óceánok által kibocsátott mennyiség, míg pirossal a biomassza elégetését lehet látni (utóbbihoz tartozik gyakorlatilag az összes elpusztult állat, a lehullott falevelek, de még az állatok ürüléke is)

Carbon dioxide (CO2) is the most prevalent greenhouse gas driving global climate change. However, its increase in the ...

Atmospheric Carbon Dioxide Tagged by Source: The Americas

Narancssárgával a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását láthatjuk és zöld és kék színben villognak azok a helyek a bolygón, ahol a szén elnyelődik: az erdők és az óceánok. A villogó ritmus attól függ, hogy nappal vagy éjszaka van-e, illetve, hogy melyik évszakban vagyunk. .

Carbon dioxide (CO2) is the most prevalent greenhouse gas driving global climate change. However, its increase in the ...

Atmospheric Carbon Dioxide Tagged by Source: Europe, the Middle East, and Africa.

Az egyértelmű, hogy nem túl jók a bolygó kilátásai, különösen az erősen iparosodott régiók és a nagyvárosok kibocsátása a rémisztő, ahol az autók jelentik a fő közlekedési formát. A világ alacsony népsűrűségű részein (például Ausztráliában és Afrikában) a bolygó hónapokig meglehetősen tiszta marad, de a kibocsátás végül itt is jelentősen megemelkedik.

Carbon dioxide (CO2) is the most prevalent greenhouse gas driving global climate change. However, its increase in the ...

Atmospheric Carbon Dioxide Tagged by Source: Australia and Asia

Ausztrália érdekes eset, mivel itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó szénfogyasztás, de mivel mindez egy hatalmas kontinensen oszlik el, amely képes elnyelni a kibocsátás egy részét, már-már tisztának tűnik a terület. Más helyeken, ahol nagyobb a népsűrűség vagy a nehézipar jelenléte, már egészen más a kép, például az Arab-félszigeten vagy Oroszországban.

Az is jól látszik, hogy a természet megpróbál lépést tartani az emberiséggel, de az óceánok és a szárazföldek szén-dioxid-nyelői csak az általunk évente termelt szén-dioxid felét képesek befogadni. A maradék szétterül a bolygón, amely 2021 decemberére egy füstös narancssárga gömbnekfog tűnni, ha végignéztük az animációt.