Lil Frakk legújabb videoklipjében előadótársaival, Kapitány Mátéval és Ressel, visszarepítették a hallgatókat 2003-ba. Ekkor került a mozikba Antal Nimród filmje, a Kontroll. A nosztalgia miatt pár sor a zenéről, valamint a klasszikussá vált alkotásról is.

Tipikus esti reggelek. A 4-es 6-os vonalán leszállok a villamosról, majd lecibálom magam a Blaha aluljárójába. A padlón néha még heverészik egy-két hajléktalan, de az is lehet, hogy már csak pár szűrőig szívott cigarettacsikk és sörösdoboz emlékeztet arra, hogy hol is töltötték az éjszakát. A látvány nem túl kellemes, ne is beszéljünk a szagokról.

Továbbhaladva, a mozgólépcsőkön lefelé a kettes metró vonalához jutok. A sínek mellett állva rendszeresen eszembe jut a Kontrollnak az a jelenete, amelyben a szereplők életükért loholva menekülnek az éjféli Express előtt – ezzel szerintem nem vagyok egyedül.

A zene előadói is biztosan átérzik ezeket a gondolatmeneteket, így egyértelmű, rendkívül precízen nyúltak hozzá az eredeti anyaghoz. Látványvilágában és zenei alapban tűpontosan emelik vissza a hangulatot, amelyet a fullasztó és nem túl kellemes aluljárókban, metrómegállókban érzünk, és ami a film atmoszféráját is adja.

A visszautalások zöme abban rejlik, hogy a szövegrészletekben fellelhető Bulcsú neve, aki a film főszereplője. Emellett az ikonikus macijelmezes lány is megjelenik a klipben, akit az azóta semmit sem változott Balla Eszter kelt újra életre.

www.youtube.com

Kapitány Máté, Lil Frakk, Ress - Kontroll (Official Music Video)

Az említett színésznő mellett annak idején főszerepben láthattuk többek között Csányi Sándort, Mucsi Zoltánt, Badár Sándort és Nagy Zsoltot is. A film pedig akkora siker volt, hogy ez vezetett Antal Nimród nemzetközi és hazai sikeréhez is.

Persze a forgatás rengeteg izgalommal járt.

A forgatás mindössze negyven napig tartott, ám ez nem teljesen igaz: a felvételek kizárólag éjszaka készülhettek, és budapesti metróban való forgatásra csupán öt órányi forgatási engedélyt kaptak az alkotók.

Továbbá az engedélyek megszerzéséhez Antal Nimródnak 9 hónapon keresztül kellett tepernie; a feltételek között többek között az is szerepelt, hogy a film elején Aba Botond (a BKV akkori vezér-igazgatója) elmondja a mára már jól ismert monológját.

Szerző: Prokaj Tamás