Van remény arra, hogy újra lehessen indítani a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) japán holdszondát, de egyelőre a gazdaságos energiafelhasználás érdekében megszakították az egység áramellátását.

A japán űrhivatal tájékoztatás szerint mindez azért történt, hogy megőrizzék a töltést a SLIM akkumulátoraiban az esetleges újraindításig. Elmondták, hogy a modul napelemei nyugatra néznek, így ha a napfény ebből az irányból érkezik a Hold felé, lehetőség nyílik napenergia termelésére.

Ez is érdekelhet: Elképesztő pontossággal landolhat a japánok első holdszondája

Az egység az áramellátás leállításáig is már „tekintélyes mennyiségű adatot” gyűjtött össze.

A Holdra szállás japán idő szerint múlt héten szombaton sikerült. A SLIM elsődleges feladata az volt, hogy 100 méteres pontossággal le tudjon szállni a megadott területen. Az ember nélküli japán űreszköz 2,4 méter hosszú, 1,7 méter széles és 2,7 méter magas. Tömege 200 kilogramm.

youtube.com

Japan to launch SLIM lunar lander to moon! See the mission animation

Olvasd el ezt is! Japán tudósok a gravitációval játszanak, hogy lehetővé tegyék a világűrben való életet

A SLIM-et 2023. szeptember 7-én indították el a délnyugat-japáni Tanegasima űrrepülőtérről, és december 25-én állt Hold körüli pályára.

A sikeres holdra szállásnak köszönhetően a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után Japán az ötödik ország, amely űrmodult juttatott a Hold felszínére.