A tökéletes nyaralás kulcsa? A dalmátok fjaka-nak hívják, a teljes megelégedettség finom, lusta hangulatának. Hogy segítsünk ez megtalálni, ajánlunk 6 horvát szigetet a legjobbak közül, hogy inspirációt gyűjthess.

Krk

Photo by Ante Rendulić on Unsplash

Román stílusú templomok, fallal körülvett kolostorok, buja szőlőültetvények és szép halászfalvak. Krk egy lenyűgöző híddal kapcsolódik a szárazföldhöz, és Észak-Horvátországból, meg azon túlról is vonzza a látogatókat kiváló konobe-jaival (kocsmák), ahol olyan helyi specialitásokat kínálnak, mint a šurlice (kézzel készített tészta) és a Kvarner rák. Foglalj asztalt a malinskai Bracerában vagy a njivicei Rivicában. Sétáljon vagy kerékpározzon az idők során bejáratott szamárösvényeken a termékeny szántóföldeken és a kopár sziklás lejtőkön, és állj meg a Biserujka földalatti barlangjainak felfedezésére, megkóstolva a Žlahtina fehérborát Vrbnik hegyi faluban, és fürödj Baškában. Térj be a Malinska közelében található családi vállalkozáshoz, az Utlához, hogy megkóstold a helyi Plominka olajbogyóból készült extra szűz olívaolajukat.

Hvar

Unsplash/Martin Zangerl

Horvátország legtrendibb szigeti célpontja, Hvar városa egy jachtokkal teli, védett kikötő körül terül el, egy hatalmas, kövezett térrel és egy barokk katedrálissal a közepén. Sétálj végig a pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétányon és fel a dombtetőn álló várhoz, majd barangolj a macskaköves sikátorokban, amelyek tele vannak rusztikusan elegáns tengeri éttermekkel (gondolj homárra, pezsgőre és levendulafagyira), koktélbárokkal és kézzel készített ékszereket és dizájner fürdőruhákat kínáló butikokkal. A fővároson túl a vidéki belterületet levendulamezők és szőlőültetvények borítják. Látogass el a jelsai Tomić borászatba, ahol megkóstolhatod a helyi Bogdanuša, Pošip és Plavac Mali szőlőfajtákból készült borokat. Ha autentikus házias ételeket szeretnél, látogass el a milnai Konoba Lambikba, ahol egy olajfaligetben lévő kőteraszon fogyaszthatod el.

Dugi Otok

Unsplash/Gabriela Slovak

Neve horvátul hosszú szigetet jelent, és bár hossza 45 km, a legszélesebb pontján csak 4 km. Az olyan hegytetőn fekvő falvak, mint Dragove, akvarellként csillognak a hőségében, míg az olyan halászfalvakat, mint Sali és Božava, a lusta nap kifehéríti. A déli Telašćica Natúrparkban sziklákról nyílik kilátás az üres Adriai-tengerre, és a fehér kavicsos mennyországot kínálja a szép Saharun strand a maga meleg, sekély vizével. Csak később veszed majd észre, mi hiányzik: a forgalom, az emberek és a zaj. Dugi Otokról komp és katamarán közlekedik Zadarból Božava, Brbinj, Sali és Zaglav felé. Zadarból egynapos kirándulásként is meglátogatható.

Brač

Unsplash/Mr. Söbau

Brač a csodálatos Zlatni Rat stranddal van megáldva Bol kikötővárosában, amely Horvátország legjobb szörfös célpontja. A sziget kiváló vízi sportolási lehetőségeivel és jól kijelölt túra- és kerékpárútjaival vonzza a kalandvágyó típusokat. Bol mögött emelkedik a Vidova Gora, a horvát szigetek legmagasabb pontja. Brač dombos belseje segíti a juhtenyésztést (Dolban található Kaštil Gospodnetićben sült bárányt is fogyaszthatunk), míg a sziget kőbányái képzett szép számban vonzza a szobrászokat, és a Pušišćában található kőfaragóiskolában megtekinthetjük munkáik egy részét. Próbáld ki a stand-up paddle boardingot az Aldurával Sutivanban, Brač északi partján!

Vis

Unsplash/Håkon Grimstad

Horvátország legtávolabbi szigetét, amely a csillogó Adriai-tengerből emelkedik ki, elsősorban a jachtosok látogatják, akik Vis városában kötnek ki, hogy friss halat kóstoljanak a Villa Kaliopában vagy a Pojodában, vagy a szárazföld belsejében, a Roki's-ban lassan főzött polipot fogyasszanak a peka alatt (egy fémkupolás fazék, amelyet izzó parázs alá temetnek). Az ókori görögök a Kr. e. 4. században telepedtek le Visben, a termékeny földek és a védett öblök vonzották őket, és a jugoszláv uralom alatt a külföldiek elől elzárt katonai bázis volt. A viszonylagos elszigeteltség távol tartotta a kommercializmust, így a sziget számos apró, családi vállalkozásban működő éttermében felszolgált helyi termékek többnyire biotermékekből állnak. Vezetett túrákat a vis-i Alternatura kalandsport-specialistáknál találsz.

Rab

Unsplash/Uta Scholl

A rómaiak Felix Arba, azaz Boldog Rab névre keresztelték a Kvarner-öböl legzöldebb szigetét, amely egy csípős szépségű hely. A tenger felől nézve Rab városa úgy néz ki, mint egy fakó kőből épült nagy középkori gálya, a kötélzet helyén keskeny, meredek lépcsőkkel és négy elegáns harangtoronnyal az árbocok helyén. A terrakottával fedett kúriák és román stílusú templomok láncolata, macskaköves sikátorai sötétedéskor pislákoló gyertyákkal világítanak. A sziget északi partja, Lopar közelében, homokos öblökkel tarkított, ami ritkaságszámba megy Horvátországban. Mindenképpen kóstold meg a Rapska torta-t, a szigetre jellemző mandulás süteményt, amely állítólag akkor készült először, amikor III. Sándor pápa 1177-ben Rabra látogatott.

(Forrás: Condé Nast Traveller)