✕
Olcsó alapanyagokból is készülhet mennyei vacsora.
Szecsuáni húsgombóc tojásos rizzsel
Hozzávalók:
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 db tojás
- 2 dl olaj
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek szezámolaj
- 100g zöldborsó
- 4 db újhagyma
- 500 g darált sertéshús
- 2 tasak gyors rizs
- 1 csomag Szecsuáni Csípős Csirke alap (bármelyik márka megfelelő)
Elkészítése:
Főzzük meg a rizst, ez idő alatt pedig gyúrjuk össze a darált húst egy tojással és adjuk hozzá a szecsuáni alapot is, majd hagyjuk állni kb. 15 percet. Negyed óra múlva formázzunk 20 db golyót a masszából. Forgassuk zsemlemorzsába, süssük ki forró olajban, mint ahogy a fasírtot is.
Következő lépés a rizs. A maradék 2 tojást verjük fel, adjuk hozzá a szezámolajat. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk 2 ek olajat, a megfőtt, lecsöpögtetett rizst pirítsuk meg. Adjuk hozzá a forró vízzel átmosott zöldborsót és a felaprított újhagymát is. Pirítsuk tovább. Majd húzzuk a rizst a serpenyő egyik oldalára, a másik felére öntsük bele a tojást. Hagyjuk így legalább 10 másodpercig, míg a tojás megsül. Törjük szét egy fakanállal és keverjük össze a rizzsel. Ízlés szerint sózzuk és locsoljuk meg kevés szójaszósszal.
Carbonara
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti
- 20 dkg húsos füstölt szalonna
- 4 dl főzőtejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dkg parmezán
- 1 ek vaj
- só és bors ízlés szerint
- 2 ek olívaolaj
- 2 db tojássárgája
- zöldfűszer a díszítéshez
Elkészítése: A spagetti tésztát feltesszük főni, majd a kockára aprított bacont / szalonnát kevés olajon zsírjára pirítjuk. Ezután egy tálban keverjük össze a 2 tojássárgáját, a tejszínt, borsot, kevés sót, szalonnát, majd reszeljük bele a sajt kb. 2/3-át, legvégül pedig nyomjuk bele a fokhagymát. Ha megfőtt a tészta, kicsit csepegtessük le, majd tegyük vissza az edénybe, amiben főtt és öntsük rá a keveréket, a megpirult szalonnát a kisült zsírral, enyhén forraljuk össze, majd találhatjuk is.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéslapocka
- 80 dkg burgonya
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 közepes db paradicsom
- 10 dkg szalonna
Elkészítése: A húst és a szalonnát felkockázzuk, majd a szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöket kivesszük a serpenyőből, és zsíron nagy lángon dinsztelni kezdjük a felaprított hagymát, majd ha üvegesre pirult, hozzáadjuk a húskockákat. Ha már kapott egy kis színt, szórjuk meg a fűszerpaprikával, keverjük össze, majd adagoljuk hozzá a kockára vágott paradicsomot is. Az összezúzott fokhagymát is hozzáadjuk, és kis lángon, lefedve, időnként megkavarva kb. 60 percig főzzük. Időnként önthetünk alá kis vizet is.
Ha a hús lassan kész, akkor forró olajban kisütjük a kis kockára vágott burgonyát. Majd ha kész a krumpli, akkor a szaftos hússal összekeverjük.