Brunch a The Ritz Carlton Kupola Lounge-ban
Ajkai Dávid / The Ritz-Carlton

A budapesti The Ritz-Carlton vasárnapi brunch-án úgy érezhetjük, mintha nyaralni volnánk

Kipróbáltuk, milyen egy Sunday Brunch a város egyik neves luxusszállodájában, a The Ritz-Carlton, Budapestben.

Ahogy mondani szokás, a vasárnap akkor jó, ha olyan, mintha egy minivakáció lenne, csak rohanás nélkül. A The Ritz-Carlton, Budapest ajtaján belépve épp ez a hangulat fogja el az embert, mintha – jó értelemben véve – kissé megállna az idő. Az előcsarnokból nyíló Kupola Lounge végtelen nyugalmat áraszt magából, a fejünk felett egy meseszép ólomüveg kupola díszeleg, nem beszélve a kristálycsilláról, ami percenként odavonzza az ember szemét.

Ajkai Dávid / The Ritz-Carlton

Miután leülünk az asztalunkhoz, szinte rögtön pezsgő kerül a poharakba, majd kisvártatva érkezik a tenger gyümölcsei tál is – jégen szervírozott Fine de Claire osztrigával, feketekagylóval, mandulakagylóval és rákkal – valamint egy ázsiai szelekció lazac szasimivel és tonhal tatakival. Mindez erősen megalapozza a nyaralás-hangulatot, csak a terem falát díszítő régi budapesti képek és plakátok emlékeztetnek rá újra és újra, hogy hol is vagyunk valójában.

Ajkai Dávid / The Ritz-Carlton

Leveseket és előételeket a svédasztalról válaszhatunk magunknak. Előbbiből kisebb a kínálat – szicíliai hallevest, illetve egy mediterrán fűszeres paradicsomlevest kóstolhatunk –, utóbbit tekintve azonban csaknem mindenből találunk az asztalon, ami előételként felmerülhet az olívától kezdve a sült baconön át a grillezett zöldségekig.

A következő kör már a főfogásé, amit az étlapról rendelhetünk meg. A választék itt is sokszínű az olyan vakációkompatibilis tételekkel, mint a grillezett polip, a párolt bárány vagy a szarvasgombás-ricottás kagylótészta. A mi választásunk a sült wagyu marhaszegyre esett, amit vajon párolt répával és tökfélékkel szervíroztak. A wagyu alapvetően megszolgálja a hírnevét, ha jól van elkészítve, különösen ízletes és rendkívül puha – és épp ilyen formában került a tányérunkra: mintha nem is egy igazi szeletet, hanem egy gondosan szelektált hússzálakból összeállított kreálmányt kaptunk volna, ami épp ennek a trükkös előállításnak köszönhetően olyan bámulatosan omlós és szaftos.

Ajkai Dávid / The Ritz-Carlton

Tipikus szállodai élmény, hogy ilyenkorra az ember már kellemesen jóllakott, pedig ezután jön a legjobb rész. Persze már ahol – és a The Ritz-Carlton, Budapest épp olyan hely, ahol a desszertnél kerül fel az i-re a pont. Mázás István Pastry Chef és csapata ugyanis olyan, esztétikailag és ízben is nagyon erős édességeket alkot, amelyekért külön is érdemes betérni a hotelbe.

Ajkai Dávid / The Ritz-Carlton

A desszert és a kávé elfogyasztása után már csak egy dolgunk maradt, kitalálni a következő minivakáció dátumát, hogy mielőbb újra átadhassuk magunkat a kulináris kikapcsolódásnak.