Rakonczay Gábor zöldeskék sálban fehér baseball sapkában pulóverben az óceánnál szakáll mosoly kék szemek

Sikertelen januári próbálkozása után Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder extrémsportoló újra nekivág, hogy egy speciális szörfdeszkán állva átevezze az Atlanti-óceánt.


A hatszoros óceánátkelő hajós egy saját maga által tervezett és épített, merev testű SUP-pal teljesen egyedül, kísérő hajó nélkül próbálja teljesíteni a Gran Canaria és Antigua közötti 5200 kilométeres távot. A különleges expedíciót 55-65 naposra tervezi.

„Ha ideálisak lesznek az időjárási viszonyok, akkor a két ünnep között indulok. Nagyon fontos, hogy az első két-három napban megfelelő legyen a szélirány ahhoz, hogy el tudjam hagyni a szigetcsoportot"

– mondta az MTI-nek Rakonczay, aki múlt csütörtökön utazott ki Gran Canariára.

Az első, januári próbálkozásakor már a második napon egy nagyobb úszó tárgy csapódott a SUP aljának, megsérült a tőkesúly és víz szivárgott a járműbe. Ezért a magyar hajós visszatért a kiindulási állomásra, de mivel a javítás miatt már kicsúszott volna az átkelésre megfelelő időszakból, így akkor nem kezdett bele újra.

Kiderült, hogy ez most nemcsak a soron következő hajóút lesz a számomra, hanem a HAJÓÚT, így csupa nagy betűvel. Bevállalásban és a rizikófaktort tekintve ugyanis kiemelkedik a többi közül, és még komolyabban kell vennem. Egyrészt most majdnem egy hónappal előbb, jobban az időjárásnak megfelelő szezonban indulok, és a tőkesúly egyszerűbb és erősebb konstrukcióval lesz felfüggesztve"

– fogalmazott Rakonczay, akinek a beutazáshoz szüksége volt egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre. Ha ezúttal teljesíti a távot, ő lesz az első olyan hajós a világon, akinek állva hajtott szörfdeszkával sikerül átszelnie az Atlanti-óceánt.

A figyelmetekbe ajánljuk