kreativitás művészet tükör

​A kreativitás fejleszthető, vagy csupán a tehetségesek ajándéka?

A gyakran saját magunk által generált korlátaink vajon jót tesznek a kreativitásunknak vagy sem? A válasz az, hogy mindkettő lehetséges, bár meg kell találni a megfelelő egyensúlyt.A kényelem a progresszivitás ellensége, szokták mondani. Catrinel Tromp, kognitív pszichológus, illetve a kreativitás specialistája, Baroness Susan Greenfield, neorupszichológus azt vizsgálják, hogy az akadályok a kreativitásunknak kedveznek-e, avagy sem. A válasz az, hogy mindkettő. Létezik egy U-alakú kreativitásgörbe, és a kutatások azt igazolják, hogy ha nincsenek előttünk akadályok, akkor az agyunkat nem éri elég stimuláció és ettől unatkozni kezdünk – állítja a BBC videója.

Mi az a kreativitás?

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a kreativitása csupán a tehetséges embereknek van, de ez egy tévedés. Greenfield szerint, ha valaki úgy illeszt össze tárgyakat, fogalmakat, hogy az nemcsak újszerű, de különálló jelentéssel is bír mások számra, az megváltoztatja a világhoz való viszonyukat. A kreativitásnak nincs génje, amit örökíthetünk.

Megtanítható a kreativitás?

A művész, Quilla Constancen szerint külső korlátokról is beszélhetünk. Különböző nemzetiségű szülőktól és munkásosztályból származó, fekete nőként saját maga is megtapasztalta ezek a korlátokat. Ha úgy tekint rá, származása korlátok közzé szoríthatja, hiszen a művészvilág egy alapvetően fehérek által uralt, férfias, patriarchális tér.

Az ellenállóképesség akkor jön elő amikor kihívások elé állítanak, vagy problémák jönnek elő az életben és ez a kényszerhelyzet megoldási ötleteket szül.

Quilla említ egy jó példát a korlátok leküzdésére: Faith Ringgold művészetét. Óriási vásznakat akart alkotni, de nem volt elég helye otthon ehhez. Ezért paplanokat készíttetett és ezeket különböző galériákba vitette. Ez egy remek példája annak, hogyan tud virágozni egy művész korlátok között.

Lássuk mi működik a gyakorlatban?

Néhány jó példa a kreativitás fejlesztésre:

  • kerüld a hasonlóságokat és keresd az újdonságokat;
  • használj különböző anyagokat, más eljárásokat, feldolgozásmódokat;
  • ha mindig költészeteben alkotsz, próbáld ki a prózát;
  • jelölj ki magadnak egy idősávot amikor semmi mással nem foglalkozol csak egy adott feladattal, amiben el tudsz mélyülni. Így képesek például az emberek nagyon rövid idő alatt könyveket megírni. Ezzel magadnak teremtesz időt, amiben alkotni tudsz.

Quilla azt tanácsolja, hogy először öt percet szánj egy adott feladatra, majd később már csak tíz másodpercet. Amikor egyre kevesebb időt adunk magunknak az alkotásra, arra kényszeülünk, hogy adott idő alatt alkossunk valamit.

Volter javaslata a zenészeknek, hogy ha megakadtál, akkor cserélj hangszert és ez beindítja a fantáziádat!

Vagy csak húzz egy fekete vonalat a vászon egyik sarkába és tekintsd kihívásnak a folytatását. Catrinel Tromp szerint ameddig a korlátokra kihívásként tekintünk, addig mindig képesek leszünk játszani velük.

A figyelmetekbe ajánljuk