Virgin Galactic  repülő
A Virgin Galactic űrturisztikai vállalata bejelentette, hogy február 16-án, szerdán megnyitja a jegyértékesítést a nagyközönség előtt, így bárki – akinek van rá pénze – lehetőséget kap arra, hogy az űr határáig repüljön, írja a The Verge.

A jegyek természetesen nem olcsók: egy út 450 ezer dollárba, nagyjából 140 millió forintba kerül. Ahhoz, hogy az utasok biztosítsák helyüket, 150 ezer dollár előleget kell fizetniük, majd a repülés előtt a fennmaradó 300 ezer dollárt is oda kell adni. Mindezt a Virgin Galactic jelentkezési lapján lehet megtenni, amelyet a cég honlapján tölthetnek ki az érdeklődők.

A jegyértékesítés ugyan hamarosan elkezdődik, de még eltarthat egy darabig, amíg az ügyfelek lehetőséget kapnak a repülésre. A Virgin Galactic tavaly júliusban sikeresen repítette alapítóját, Richard Bransont az űrbe, amely mérföldkő volt a cég életében a kereskedelmi tevékenység beindítására.

A vállalat ezután a Unity 23 nevű küldetést tervezte, amely az olasz légierő három tagját szállította volna, és ez lett volna az első bevételt is hozó repülés. Szeptemberben azonban a Virgin Galactic szüneteltette a missziót, miután gyártási hibát találtak a cég egyik járművében. A következő hónapban a vállalat frissítést adott ki, amelyben közölte, hogy 2022 végéig nem folytatja a kereskedelmi repüléseket, hogy elvégezze járműveinek teljes „fejlesztési programját".

Ráadásul a Virgin Galactic egy kicsit még elmaradt azokkal az ügyfelekkel is, akik már leadták a foglalásokat az űrutazásokra. A vállalatnak évek óta nagyjából 600 olyan ügyfele van, akik 250 ezer dollárért foglaltak jegyet a nagyjából egy évtizeddel ezelőtt kezdődött első jegyfoglalási körben. A Virgin Galactic aztán tavaly augusztusban ismét megnyitotta a jegyértékesítést, így azok, akik korábban érdeklődtek, valóban helyet vásárolhattak. Ezek a jegyek szintén 450 ezer dollárba kerültek, és összesen 100 darabot adtak el.

A vállalat egyébként célként tűzte ki, hogy az idei első kereskedelmi repülések előtt elérje az 1000 jegyeladást. Erre még bőven van idejük 2022-ig: már csak 300 jegyet kell eladni.

Az ügyfelek a Virgin Galactic egyik űrrepülőgépével repülnek majd, amely a levegőből száll fel. Ezeket a White Knight Two nevű hatalmas hordozó repülőgép szárnya alatt viszik nagyjából 15 kilométer magasságba. A megfelelő magasságba érve a White Knight Two elengedi a repülőgépet, amely begyújtja a fedélzeti rakétahajtóművét, és elindítja az emelkedést az űrbe.

Amint a repülőgép több mint 80 kilométerrel a Föld fölé emelkedik, a fedélzeten tartózkodó utasok kikapcsolhatják a biztonsági öveket, és néhány percig lebeghetnek a kabinban. Ezután, hogy visszatérjenek a Földre, a pilóták eltolják az űrrepülőgép szárnyait, és egy kifutópályán landolnak, mint egy hagyományos repülőgép.

(The Verge)


A figyelmetekbe ajánljuk