Egy nő hátizsákkal.

Tudósok szerint háromféle utazó létezik. Te melyik vagy?

Egy új tanulmány három fő csoportba sorolta a turistákat az alapján, hogy milyen utazási módokat használnak.


A Nottingham Business School és a Nottingham Trent University által vezetett kutatás szerint a teljes munkaidőben dolgozó fiatalabb utazók – akik nyomás alatt érzik magukat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a szabadságukból – nagyobb valószínűséggel választanak olyan utazási formát, amely kevésbé fenntartható.

A tanulmány azt vizsgálja, hogy a gyorsabb utazási technológiák – például a légi közelekedés vagy a nagysebességű vasút – milyen hatással vannak a turistákra és a turizmusra egyaránt.

Több mint 400 utazó adatai alapján a kutatók három csoportba – elfoglalt felfedezők, minőségi időt keresők és az utazási idő szerelmesei – sorolták az embereket pszichológiai értékeik és a nyaralási idő felhasználásának módja szerint.

Megállapították, hogy az elfoglalt felfedezők – akiket a fiatalabb, teljes munkaidőben dolgozó egyének képviselnek – a leggyorsabb utazást részesítik, hogy maximalizálják a távol töltött időt. Ez a csoport, amely a szervezett utakat és a zsúfolt időbeosztást részesíti előnyben, nagyobb valószínűséggel utazik messzebbre, látogat el új úti célokhoz és vesz részt olyan tevékenységekben, mint a vízi sportok, városi folyami hajókirándulások és helikopteres túrák, amelyek nagyobb szénlábnyomot hagynak maguk után.

Ezzel szemben a minőségi időt keresők általában idősebbek és nyugdíjasok, akiknek kevesebb időbeli és pénzügyi korlátjuk van. Ők a minőségi időt helyezik előtérbe a nyaralás során, és kevésbé valószínű, hogy az esetleges időmegtakarítás miatt változtatnának a viselkedésükön. Jellemző rájuk, hogy kiszámíthatóak a nyaralási szokásaik, és a belföldi vakációkat részesítik előnyben az ismétlődő úti célokkal szemben. Emellett kevésbé hajlandóak elsietni a nézelődést, ami kisebb energiafogyasztást és környezeti terhelést eredményez.

Az utazási időt kedvelő turisták a harmadik csoport, amely életkorát tekintve a másik két kategória között helyezkedik el, a többiekhez képest több diákot és részmunkaidőben foglalkoztatottat tartalmaz, alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek.

Míg az utazási idő szerelmesei időben rugalmasak, utazási döntéseiket gyakran a költségek határozzák meg. Úgy találták, hogy ők értékelik a legjobban az utazás örömét, és a klaszterek közül ők preferálják leginkább a hosszú távú nyaralásokat.

A környezetvédelemhez való hozzáállás azonban úgy tűnik, hogy megváltozik azután, hogy a turisták megérkeznek az adott desztinációra.

A klaszterek között a fiatalabb, elfoglalt felfedezők és az utazási idő szerelmesei ugyanis – miután leszálltak a meglehetősen környezetszennyező repülőgépről – jobban preferálják a fenntartható közlekedést, mint a minőségi idő szerelmesei-csoport tagjai.

Ez magában foglalja a környezetbarát-autó bérlését vagy a szén-dioxid-kibocsátással járó közlekedési módok elkerülését.

Dr. Soheon Kim, a kutatást vezető kutató, a Nottingham Business School Marketing és Fogyasztói Tanulmányok Kutatóközpontjának oktatója elmondta:

Az idő jelentős szerepet játszik a turizmusban, mivel lehetővé teszi a turisták számára, hogy különböző döntéseket hozzanak az útközbeni és a helyszíni viselkedésükkel kapcsolatban. A kutatás során arra törekedtünk, hogy megértsük a turisták felfogását, hozzáállását és időfelhasználását, hogy megvizsgáljuk a környezetre gyakorolt hatásokat. Az utazási technológiában számos olyan változás történt, amely javítja az energia- és időhatékonyságot, mint például a nagysebességű vasút vagy az autonóm autók, azonban azt látjuk, hogy egyes turisták viselkedési reakciója semmissé teszi ezeket a pozitív lépéseket, mivel az utazás közbeni tevékenységük növeli a szén-dioxid-kibocsátásukat – ezt nevezzük az időfelhasználás visszahatásának a turizmusban.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk