r.classen / Shutterstock
szeptember 24., 2025  ●  Tudomány
Hamu és Gyémánt

A túlzott soványság veszélyesebb lehet a túlsúlynál – állítja egy tanulmány

Egy több mint 85 000 felnőttet vizsgáló dán tanulmány szerint a túl alacsony testtömegindex (BMI) sokkal nagyobb kockázatot jelent az idő előtti halálozással összefüggésben, mint a közepes vagy magasabb értékek. Az eredmények ismét rávilágítanak arra, hogy a BMI önmagában nem elég pontos mérőszám a valós egészségi állapotunk megállapítására.

A dán kutatók egy U alakú görbét találtak, amikor a BMI-t a halálozási kockázattal vetették össze: a legalacsonyabb és a legmagasabb értékekhez társult a legnagyobb veszély. A 18,5 alatti BMI-vel rendelkezőknél közel háromszorosára nőtt a korai halálozás esélye a 22,5–24,9 közötti csoporthoz képest. A „normál” tartomány alsó szélén (18,5–19,9) duplázódott a kockázat, míg a 20–22,4 közötti értékeknél is 27%-kal magasabb volt.

Meglepő módon a túlsúlyosnak számító 25–35 közötti BMI nem növelte jelentősen a halálozás esélyét, sőt hasonló vagy akár kedvezőbb kimenetellel járt, mint az alacsonyabb értékek. Csak a 40 fölötti, extrém elhízás mutatott több mint kétszeres kockázatnövekedést.

A tanulmány szerzői arra is felhívták a figyelmet, hogy a soványság gyakran mögöttes betegségek tünete lehet, a háttérben állhat például rák, 1-es típusú diabétesz vagy egyéb okból bekövetkező étvágyvesztés. Ezzel magyarázható, hogy a nagyon alacsony BMI azért hozható összefüggésbe a megnövekedett kockázattal, mert sokszor súlyos kórképek jele. Bizonyos mértékű zsírtartalék kifejezetten előnyös lehet, a daganatos betegek például sokkal jobban viselik a fogyással járó kezeléseket, ha van miből veszíteniük.

Illusztráció
Fotó: Halfpoint / Shutterstock

Az eredményeket egyelőre egy konferencián mutatták be (European Association for the Study of Diabetes), tehát még nem estek át átfogó szakmai bírálaton. A kutatók azonban óvatosan már most is arra utalnak, hogy a biztonságosnak tekintett BMI-sávot érdemes lenne felfelé módosítani – a 22,5 és 30 közötti tartomány tűnik a legkedvezőbbnek –, de az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Mindez újra rávilágít arra, hogy a BMI, amelyet közel kétszáz éve alacsony mintavétel mellett dolgoztak ki, önmagában rendkívül korlátozottan használható – nem veszi figyelembe a testösszetételt, a zsíreloszlást, az életmódot vagy az etnikai különbségeket. Emiatt előfordul, hogy egészséges embereket betegnek, beteg embereket pedig egészségesnek tüntet fel.

(Forrás: ScienceAlert)

Nyitókép: Illusztráció / r.classen / Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök