Egy új program segítségével szemmozgatással is zenélhetnek a mozgássérült zenészek
Youtube/Código Nuevo

Egy új program segítségével szemmozgatással is zenélhetnek a mozgássérült zenészek

Puszták a szemük mozgatásával 25 hangszeren is játszhatnak a mozgáskorlátozott művészek egy új technológiának köszönhetően.

A „szemhárfa" névre keresztelt számítógépes program megalkotója Zacharias Vamvakousis. A zenész-informatikust a technológia létrehozásában egy zenész barátja inspirálta, aki motorbalesetben megsérült nem sokkal egy közös koncertjük előtt.

„Kezdetben nem lehetett tudni, lépes lesz-e mozgatni a karjait és tud-e majd játszani. Sokkoló volt számomra, és ekkor tudatosodott bennem, hogy szükség van egy ilyen technológiára"

– idézi az MTI Vamvakousis motivációját.

A program a szemmozgás alapján parancsokat adó digitális technológián alapul, amelyet széleskörben használnak már, például a számítógépes játékok terén és az orvoslásban is.

A képernyőn elhelyezett hangjegyeken egyesével megpihen a tekintet, így a zenész másodpercenként átlagosan 3-4 hangot képes lejátszani.

Ráadásul a programmal 25 hangszer is megszólaltatható.

„A digitális eszközök használata nélkül sohasem lehetne valós időben játszaniuk"

– mondta Vamvakousis.

Azt is kiemelte, hogy a program működtetése fegyelmet és erős koncentrációt igényel, mivel a zenészeknek meg kell akadályozniuk, hogy a szemük ne ugorjon túl gyorsan a következő hangjegyre. Vamvakousis a programot a barcelonai speciális igényű iskolákban tanította meg, ahol ő maga is tanult. És úgy tűnik van is rá igény: elmondása szerint a szemhárfát már több mint kétezren letöltötték.


Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk