Julius Caesar megölése

Caesar halálát ünnepelték a 2066 éves érmével, most dollármilliókért kelhet el

Könnyen kitalálható, hogy ki verette az érméket.


Az ókori Rómában volt valaki, aki jónak látta aranyérmék veretésével megünnepelni Julius Caesar i. e. 44-ben történt meggyilkolásának napját. Az ünnepi érme egyik fennmaradt példánya akár 2 millió dollárért is elkelhet egy tavaszi árverésen.

A kissé morbid emléktárgyat a Numismatica Ars Classica európai érmeaukciósház árverezi el május végén Zürichben.

Az aranyérme „Eid Mar" néven ismert, ami „március idusát", azaz március 15-ét jelent. A kifejezés az érme egyik oldalán szerepel, két tőr és a felszabadított rabszolgáknak adott sapka ábrázolásával együtt. A másik oldalon Marcus Junius Brutus, a merénylet egyik vezetője látható – az aukciósház szerint egyébként ő verette az érméket is, ami sok mindent megmagyaráz.

Az érme kisebb, mint egy negyeddolláros, és a feltételezések szerint a császár egyik gyilkosa viselhette. Ez egyike annak a három érmének, amely a mai napig létezik – a most elárverezett darab az előző évtizedet a Brit Múzeumban töltötte. Egy másikat 2020-ban a Roma Numisimatics aukciósház értékesített, a harmadik pedig a Deutsche Bundesbank gyűjteményében található.

A Robb Report cikke szerint a május 30-án árverésre kerülő érme bőven a kétmillió dolláros becsült ár fölött kelhet el Sőt, az összeg még alacsonynak is tekinthető, mivel két évvel ezelőtt 3,5 millió dollárért, majdnem 1,2 milliárd forintért kelt el a másik darab.

A figyelmetekbe ajánljuk