Kéz egy kanapén

Áttörés: sikerült megfejteni a Parkinson-kór egyik fő okát

A felfedezés olyan gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet, amely lassíthatja a betegség kialakulását.

Az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak sikerült a dege­neratív idegrendszeri betegségek, köztük a Parkinson-kór egyik fő okát azonosítaniuk – számolt be róla az MTI.

Az életkor előrehaladtával a szervezetben lévő fehérjék megfelelő struktúrája felbomlik és olyan fehérjeaggregátumok alakulnak ki, amelyek neurodegeneratív betegségeket okoznak. A szakemberek megállapították, hogy a szervezet proteinjeinek minőségellenőrző-rendszerei újraszerveződnek az évek során.

Az agyi fehérjék specifikus minőségellenőrző-rendszere megváltozik az életkor előrehaladtával és elveszíti azon képességét, hogy fenntartsa a proteinek struktúráját, így nem képes többé védelmet nyújtani a betegségekkel szemben.

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány szerint az alapvető fehérjeellenőrzési-rendszer nem azonos módon működik minden sejtben, hanem minden egyes szövetben alkalmazkodik a proteinek mennyiségéhez és interakciójához.

A minőség-ellenőrző rendszer időskori megváltozásával megszűnik a szövettel való összehangoltság, és ezáltal az ártalmas folyamatok elleni védelem is.

„Az eredményeink olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyek lehetővé teszik a fehérjeminőség-ellenőrzés képességének fenntartását idős korban is, ezáltal lassítva a neurodegeneratív betegségek kialakulását"

– írták a szakemberek.


A figyelmetekbe ajánljuk