A viktoriánus kori élet 4 hátborzongató oldala

A viktoriánus kori élet 4 hátborzongató oldala

A viktoriánus korszakot sokan unalmasnak és puritánnak képzelik, azonban a 19.század végi Angliának megvolt a maga hátborzongató oldala.

Szegényház

A szegényházakban szegények, betegek vagy elmebetegek élhettek. Ezek az intézmények meglehetősen mocskosak voltak csordultig tele a társadalom nemkívánatos embereivel. Abban az időben a szegénységet becstelennek tekintették, mivel a szorgalom erkölcsi erényének hiányából fakadt. A szegényházakban élő emberek közül sokaknak dolgozniuk kellett, hogy hozzájáruljanak az ellátásuk költségeihez, de nem volt ritka, hogy egész családok éltek együtt más családokkal ebben a környezetben. A viktoriánus korszakban a szegényházi lakosok életénél sokkal rosszabb nem is lehetett – legalábbis az akkori emberek úgy vélték.

Olvasd el ezt is! A divatos szín, amely sokakat megölt a viktoriánus korszakban

Freak show-k

A világ legrondább nőjeként számontartott, Mary Ann Bevan

Getty Images

A 20. század elején az embertelen showműsorok, ahol a cirkusztulajdonosok emberek betegségeivel és testi fogyatákosságaival kerestek vagyont, teljesen legálisak voltak és óriási látványosságnak számítottak. Manapság már szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy fogyatékos embereket használjanak szórakoztatásra, de az 1840-es évektől az 1940-es évekig a freak show-k hatalmas népszerűségnek örvendtek. Ez pedig tökéletes tükrözi a korabeli társadalmat.

Műtétek

Abban az időben, minden negyedik beteg meghalt a műtéte után. Aki a viktoriánus időkben túlélt egy beavatkozást, jó orvosa volt és tiszta műtője szerencsésebb volt szinte mindenkinél. Akkoriban nem létezett még érzéstelenítés, nem voltak fájdalomcsillapítók, se elektromos berendezések, amelyek lerövidítették volna a műtét időtartamát.

Maga a királynő

Vikt\u00f3ria kir\u00e1lyn\u0151

Alexander Bassano - Royal Collection RCIN 2105818

Viktória királynőnek azért kell az első helyen állnia ezen a listán, mert a korszak róla kapta a nevét, és sokak számára rémisztő jelenség volt. Amikor férje, Albert 1861-ben meghalt, a gyász lett a legfőbb társa – fekete ruhát viselt egészen a saját haláláig – és elvárta, hogy a nemzet is így tegyen. Kerülte a nyilvános szerepléseket, és ritkán tette be a lábát Londonba. Visszahúzódása miatt kapta a Windsor özvegye gúnynevet kapta. Komor uralkodása sötét fátylat borított Nagy-Britanniára, befolyása pedig olyan nagy volt, hogy az egész korszakot hátborzongató hangulattal töltötte meg.


A figyelmetekbe ajánljuk