Vincent Van Gogh

Egy festmény mögött rejtőző Van Gogh-portrét fedeztek fel Skóciában

Vincent Van Gogh titkos, kísérteties önarcképe több mint egy évszázadon át rejtőzött kartonpapír és ragasztó alatt – de művészettörténészek és szakértők nemrégiben a modern technológia segítségével végre felfedték a műalkotást.


A National Galleries of Scotland sajtóirodája közleményt adott ki, mely szerint Van Gogh 1885-ösParasztasszony fejecímű művének röntgenfelvételei egy korábbi önarcképet fedtek fel a hátoldalon, egy olyan trükköt, amellyel Van Gogh a vászon és a kellékek költségeit akarta megtakarítani. A festményen jól látható a művész a bal füle, amelyet Van Gogh 1888-ban levágott.

Az ehhez hasonló pillanatok hihetetlenül ritkák. Vincent van Gogh, a világ egyik legjelentősebb és legnépszerűbb művészének egy ismeretlen művét fedeztük fel. Micsoda hihetetlen ajándék Skócia számára, amely örökre a National Galleries gondozásában marad. Nagyon izgatottak vagyunk... az önarckép röntgenképe mindenki számára megtekinthető lesz

– mondta a közleményben Frances Fowle professzor, a galéria vezető francia művészeti kurátora.

A festmény egyelőre afféle Schrödinger-portré – senki sem tudja biztosan, hogy a kettő fizikailag szétválasztható-e.

A galéria közleménye szerint a művészettörténészek nem biztosak abban, hogy Van Gogh önarcképe milyen állapotban van, de remélik, hogy az anyagrétegek eltávolításával óvatosan feltárják a titokzatos művet. Jelenleg is folynak a kutatások, hogy kiderüljön, szét lehet-e választani a festményeket anélkül, hogy a felső rétegen található mű megsérülne.


Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk