Takács Kati
2021-ben a Budaörsi Latinovits Színház Jászai Mari- és Déryné-díjas színművésznője, Takács Katalin kapta a Psota Irén-díjat.


Almási Évát 2016. március 16-án választották a Nemzet Színészévé Psota Irén helyére.

Almási ekkor kezdeményezte a Psota Irén Alapítvány létrejöttét, amely minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén tiszteletére, emlékére annak a színésznőnek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota örökségéhez méltónak bizonyulnak.

Az első alkalommal, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban és 2019-ben pedig Hernádi Juditnak és Für Anikónak ítélték oda a Psota-díjat. 2020-ban azonban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a plakettet.

A Psota Irén Alapítvány tagjai eddig Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd és Törőcsik Mari háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs-díjas színésznő voltak.

A nemrég elhunytTörőcsik Mari után azonban megüresedett egy hely a kuratóriumban, melyet most Básti Juli színésznőnek adtak át. Az alapítvány jelenlegi elnöke dr. Hazai Kinga ügyvéd.

Idén június 9-én, a Rózsavölgyi Szalonban adták át a díjakat.

A díjátadón Seres Gerda vezette fel a Takács Katát köszöntő színművészeket, egészen a díjátadóig. Először Hegedűs D. Géza, a kuratórium tagja beszélt arról, hogy ebben a turbulens időszakban nem mi diktáltunk, ezért nem tudták idén Psota Irén születésnapjához, március 28-hoz közelebbi időpontra tenni az átadót. Shakespeare drámájából Prosperot idézi:

A színészek tündérek voltak, s köddé foszlottak újra, könnyű köddé.

A Kossuth-díjas színművész szerint a Psota Irén-díj a feledés ellen hat, mellyel emlékezetünkbe véssük Psota Irén és a hozzá hasonló színésztehetségek munkásságát.

Ezután Seres Gerda a színpadra hívta többek között Brasch Bencét és Grecsó Krisztiánt is, így a közönség egy kis zenét és irodalmat is hazavihetett. Olyan idézetek hangzottak el Takács Katától, mint a

Minden szerep egy darabka, egy szelet a testünkből, az agyunkból.

A résztvevők csak ezután tudhatták meg a Radnóti Színház volt igazgatójától, Bálint Andrástól, hogy Takács Kata kapja 2021-ben a plakettet.

Bálint rengeteg közös emléket idézett fel a színésznővel. 1983-ban együtt játszották a Vonzások és választások című film főszerepeit. Takács szerepei közül IbsenNorája, valamint Anna Karenina kiemelendő alakítások. Érdekesség, hogy Bálint András és Takács Kata rengetegszer alakított együtt párt a színpadon.

A Vénusz című, 2019-es színdarabban már egy elvált párt alakítottak, a színpadon pedig egy televízión belenéznek a Vonzások és választások jeleneteibe, bezárva közös múltjuk körét.

A díjat végül Básti Juli színművész adta át, Hegedűs D. Géza virággal köszöntötte a színésznőt.

Takács Kata jelenleg a Budaörsi Latinovits Színház tagja. Diplomáját a Színiakadémián szerezte, pályafutása 1975-ben indult a Veszprémi Petőfi Színháznál. 1980–1981 között a debreceni Csokonai Színházban, 1981–1985 között a szolnoki Szigligeti Színházban, 1985–1994 között pedig a Radnóti Miklós Színházban játszott.

1994–2012 között az Új Színház színművésze, egyik alapítótagja volt. 2012-ben leszerződött a kaposvári Csiky Gergely Színházzal, majd 2016-ban a Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagja lett. Több díjat is elnyert eddigi pályafutása során, 1989-ben Jászai Mari-díjjal, 1993-ban Déryné-díjjal, 2008-ban pedig az érdemes művész címével tüntették ki.

A Psota-díj különlegessége egyébként, hogy minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj ezüst plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, rajta pedig Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható.

A figyelmetekbe ajánljuk