színes origami darvak felfüggesztve

5 érdekesség a papírhajtogatás történetéből az origami világnapja alkalmából

Október 24-től november 11-ig a japán papírhajtogatás művészete előtt tisztelgünk, ekkor világszerte origami napokat tartanak. A következő pár érdekesség segítségével mélyebbre merülhetsz ebben a különleges gyakorlatban.


1. A buddhista szerzetesek juttatták Japánba

Még a hatodik században buddhista szerzetesek hozták a papírt Kínából Japánba. Bár az origami ezután vált szélesebb körben elterjedté, valószínűleg a japánok és a kínaiak már korábban is gyakorolták a papírhajtogatást (kínaiul zhezhi). Mivel azonban a papír egykor nagyon drága volt, a használata vallási célokra korlátozódott.

2. 1000 daru teljesíti a kívánságaidat

Az orizuru, vagyis a „hajtogatott daru" talán a legnépszerűbb rajzolat. A japán kultúrában a piros sapkás daru a boldogságot és a hosszú életet jelképezi. Úgy tartják, hogy 1000 papírdaru összehajtogatása kívánságokat teljesít. A senbazuru, vagyis az ezer papírdaru az áldás, a szerencse vagy a hosszú élet szimbóluma. Japán-szerte gyakran látni őket templomokban és emlékműveken felakasztva. A második világháború óta a papírdarvak a béke és a remény szimbólumává is váltak Japánban.

​3. Világszerte népszerű, de a spanyoloknál különösen

Számos papírhajtogató társaság létezik: az OrigamiUSA, a Brit Origami Társaság, az Origami Deutschland és persze a Japán Origami Akadémiai Társaság, más néven Tanteidan, ami lefordítva „nyomozókat" jelent, talán azzal a gondolattal, hogy feltárják ennek az összetett és sokoldalú művészeti formának a rejtélyeit és titkait.

Európában a papírhajtogatás a 12. századig nyúlik vissza. A mórok hoztak Spanyolországba egy geometrián alapuló papírhajtogatási módot, amelyet a spanyolok papiroflexia, „papírhajlítás", vagy pajarita, azaz „kismadár" néven fejlesztettek tovább. A japán daruhoz hasonlóan a spanyol pajarita az origami szimbóluma az országban. A Spanyol Origami Egyesületet Parajitának is nevezik.

​4. Lehet nedvesen is

A „nedves hajtogatás" úttörő technikáját Akira Yoshizawa origami-mester találta fel, aki egy időben olyan szegény volt, hogy házról házra árulta a tartósított ételízesítőket, hogy pénzt keressen. Végül munkái magazinokban, múzeumokban és chi chi bevásárlóközpontokban is megjelentek.

Mi is az a nedves hajtogatás? A papír nedvesítését jelenti, hogy könnyebben formázható és alakítható legyen. Míg a hagyományos origami éles vonalakkal és élekkel rendelkezik, a nedves hajtogatású típus simább és kerekebb, és inkább a szobrászathoz hasonlít. Érdemes a vietnámi művész, Hoang Tien Quyet munkáira is vetni egy pillantást.

​5. Egy különleges 3D hajtogatási technika kínai bevándorlóktól

1993-ban egy hajó, a Golden Venture, amely 286, főként Fujian tartományból származó, papírok nélküli utast szállított, zátonyra futott a New York állambeli Queensben. 10 ember megfulladt, sokakat visszatoloncoltak Kínába, néhányan pedig tovább küzdöttek az ügyükért.

Az Egyesült Államok börtöneiben évekig fogva tartott emberek közül néhányan a művészethez fordultak, hogy érzelmeiket és frusztrációjukat levezessék. Csupán a rendelkezésükre álló anyagok − vécépapír, kartonpapír, házi ragasztó, filctoll, víz és teából készült festék − segítségével bonyolult és lélegzetelállító szimbólumokat alkottak az otthonról, a fogságról és a szabadságról.

A Golden Venture-hajtogatás azt jelenti, hogy „több száz kis háromszöget hajtogatnak különböző színű papírból, és ezeket egymásba illesztik". Az a mód, ahogyan „a papír ékjei egymásba kapaszkodnak", minimálisra csökkenti a ragasztó vagy más ragasztóanyag szükségességét.

1997-ben az utolsó Golden Venture utasokat is szabadon engedték. A Museum of Chinese in America 2017 októberétől 2018 márciusáig 40 ilyen szobrot állított ki a FOLD: Golden Venture Paper Sculptures című kiállításon.

Forrás: Pearl River


A figyelmetekbe ajánljuk