Jamie Foxx

Ray, Django és megannyi remek alakítás – 5 film az 55 éves Jamie Foxxtól

Akármilyen nehéz is elhinni, Hollywood egyik legfényesebb csillaga, Jamie Foxx a mai nap ünnepli az 55. születésnapját. A színész korunk egyik legmeghatározóbb művésze, több generációra volt (és van) nagy hatással, az alábbi cikkben pedig öt olyan filmet sorolunk fel, amelyben Jamie Foxx remek alakítást nyújtott.


Ray (2004)

Ebben 2004-es alkotásban Jamie Foxx alakítja a legendás vak bluesénekest, Ray Charlest, sokak szerint pedig ez a valaha készült egyik legőszintébb életrajzi film. A Ray nem riad vissza a sztár drogfogyasztása és sikertelen kapcsolatai bemutatásától sem, Foxx pedig annyira hiteles a blues zenész szerepében, hogy a színész a 77. Oscar-díjátadón megkapta az első aranyszobrocskáját.

Collateral – A halál záloga (2004)

Sokak szerint, nem az Oscar-díjas Ray volt Foxx legjobb filmje 2004-ben. Jamie Foxx Tom Cruise-zal az oldalán egy taxisofőrt alakít a Collateral című izgalmas alkotásban. A mozi Vincentet (Cruise), a bérgyilkost követi, aki túszul ejt egy taxist (Foxx) egy egész éjszakára, miközben levadásszák a férfi célpontjait.

Külön érdekesség, hogy a Collateralnak és a Raynek köszönhetően a színészt egy év alatt két Oscar-díjra is jelölték.

Ez is érdekelhet: Pandora visszatér! 5 várva várt film, amit decemberben mutatnak be a magyar mozikban

Django elszabadul (2012)

Bár a Django elszabadul nem ért el olyan kereskedelmi sikert, mint a Pókember: Nincs hazaút, és Foxx nem kapott Oscar-jelölést sem, mégis a sztár leghősiesebb és legdurvább alakítását látjuk Quentin Tarantino legendás mozijában.

Nyomd, Bébi, nyomd! (2017)

Edgar Wright pörgős tempója és filmjeinek energiája tökéletesen illik a látszólag izgága Foxxhoz, aki a rablófilmben az idegesítő és szadista bérencet, Denevért alakítja. A Nyomd, Bébi, nyomd! meglepően kis költségvetésből, mindössze 34 millió dollárból készült, de hatalmas akciójelenetekkel és remek szereplőgárdával rendelkezik, amelybe nemcsak Foxx, hanem Jon Hamm, Lily James és még sokan mások is beletartoznak.

A kegyelem ára (2019)

A kegyelem ára sajnos teljesen a radar alá került, és a 2010-es évek egyik legelfeledettebb filmje lett. A mozi egy igaz történeten alapuló jogi dráma, amely egy halálraítélt börtönlakó, Walter McMillian (Foxx) sorsát követi nyomon, akit tévesen ítéltek el gyilkosságért.

Kevés olyan nyers, erőteljes és érzelmes film jelent meg 2019-ben, mint a A kegyelem ára, akik látták, kivétel nélkül imádják, és szinte mind azt az álláspontot képviselik, hogy a mozi sokkal nagyobb figyelmet érdemelt volna.

Az, hogy a film a kasszáknál alulteljesített, és a megjelenése óta eltelt években sem kapott nagyobb figyelmet, érthetetlen, hiszen Jamie Foxx mellett Michael B. Jordan és Brie Larson is feltűnik az alkotásban.

Forrás: Screenrant

A figyelmetekbe ajánljuk