A Balatontól egy órányi autóútra fekszik hazánk egyik legizgalmasabb borvidéke, a Nagy-Somló. Ez a régió lesz a vendége a szeptember 23-án kezdődő Budapest Borfesztiválnak. Ha elolvasod a cikket, tudni fogod, mit kóstolj, hogy kimaxolhasd a vulkanikus borok nyújtotta élményt.

Hazánk egyik legkisebb borvidéke jó ideje már nemcsak a pezsgők szerelmesei számára izgalmas úti cél. Bár az innen kikerülő buborékokra is érdemes figyelni: néhány nagyobb név – például Tornai Pincészet – mellett olyan kispincéknél, mint például a Barcza Pincészet, Kolonics Károly Családi Pincészet, Kancellár Birtok is kóstolhatunk exkluzív, limitált palackszámban készülő tételeket.

Mindezek mellett a borvidék megkerülhetetlen helyszíne a Somlói Borok boltja, ahol Cartwright Éva szortimentjében kedvünkre szemezgethetünk a hegy jobbnál jobb termelői portfóliójában: a Csetvei Pincészet, Csordás-Fodor Pincészet, Dénes Hegybirtok, Fekete Pince, Kőfejtő Pince, Somlói Apátsági Pince vagy éppen a Somlói Vándor Pince borai várnak ránk a templom alatt. Somlón járva az újdonságok kedvelőinek sem kell csalódniuk: az 5 Ház Borbirtok körüli szőlőkből idén először kóstolhatók a borozó publikum számára is tételek.

Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa

Ugyan egy borvidéket a helyszínen ízlelgetve lehet a legjobban kiismerni, a Borfesztivál a tanulni vágyók számára is kiváló terepet biztosít: a fenti termelők tételei most mind megtalálhatóak lesznek a Budavári Palotában, hiszen a rendezvény vendégrégióját ezúttal Somló képviseli majd. Lássuk, mi mindent érdemes megtanulnunk elöljáróban erről a borvidékünkről!

Elhelyezkedés: Somló a balatoni régió része, bár a 432 méter magas magányos tanúhegy távolabb, önálló borvidékként helyezkedik el a Balaton északnyugati végétől kevesebb mint egy órányira északra. Nagy-Somlói borvidékhez tartozik még a Ság- és s Kis-Somló hegy is.
Mérete: 563 hektár
Klíma: A Somló környékén már kevésbé érezhető a Balaton hűtő- fűtőhatása, itt a meghatározó klíma leginkább a kontinentális, melyet a közeli dombok és hegyek, valamint a nyáron felmelegedő bazaltsapka és a Marcal-folyó befolyásol.

A kiindulópont: a talaj

A talajok sokfélesége az egyik legizgalmasabb pontja a Somlónak: bazalt, bazalttufa, mésztufa, amely barna erdei talajjal keveredik. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy Tokajhoz hasonlóan (bár más kőzetösszetételű), alapvetően vulkanikus kőzetre települt borvidékről van szó, ebből kifolyólag nagyon gazdag ásványi anyagokban a talaj, ami a borokban jellegzetes minerális karakterben manifesztálódik.

Szőlőfajták

Szinte az egész hegyet megkóstolhatod a Borfesztiválon

A múlt század közepéig a borok általában házasításként kerültek forgalomba, a fajtaborok térhódítása csak az utóbbi néhány évtizedben indult meg. Kerüljön bár poharunkba furmint, olaszrizling, juhfark, tramini vagy hárslevelű (OEM engedélyezett szőlőfajták), a fajtakarakter a legtöbb esetben eltűnik a „somlóiság" mögött. A borok illat-és ízvilágában egyaránt a termőhely sós, tűzköves jellege a meghatározó, szerkezetében pedig a masszív savtartalom a fontos karakterisztikus vonás.

A Somló, a Ság és a Kissomlyó többnyire a türelmes emberek borát adja – fiatalon ugyanis ritkán mutat olyan szépségeket és mélységeket, amilyeneket egy korosabb palack rejt. Ugyanakkor aki szívesebben kóstol frissebb, fiatalosabb tételeket, ma már az is talál a Somlón ízlésének megfelelőt, mivel egyre elterjedtebb a reduktív technológia használata is.

Eredetvédelem és jövőkép

Az Európai Unió eredetvédelmi rendszeréhez igazodva a borok Somlón is több minőségi kategóriába sorolhatók. Az OEM garantálja, hogy a szőlő teljes egészében a palackon feltüntetett régióból származik. Az engedélyezett fajtákat, a hozamkorlátozás mértékét és az egyéb paramétereket a borvidéki termékleírás szabályozza. Részben ennek is köszönhető, hogy a somlói bor színvonala újra emelkedni kezdett, minősége és nemzetközi reputációja napjainkban kiemelkedő.

Somlón méretéből kifolyólag nincs igazi mennyiség, épp ezért a borvidék jövője egyértelműen az egyedi szőlőfajtákban (juhfark, furmint, hárslevelű), a hegy adta utánozhatatlan karakterben és a minőségi borkészítésben rejlik.

Ebbe a jövőképbe gond nélkül beleférnek a hagyományos, fahordós stíluson alapuló vagy a fiatalosabb, modernebb stílust képviselő, könnyedebb felfogású borok egyaránt, csak úgy, mint a szuper prémium minőséget képviselő palackos erjesztésű pezsgők. A lényeg a minőségben, a Somló mindent elsöprő egyediségében és a somlói borászokban rejlik.


A figyelmetekbe ajánljuk