Bőrgyógyászati segédeszközt mutatott be a Google
Google

Bőrgyógyászati segédeszközt mutatott be a Google

A mesterséges intelligencia segítségével a bőr, a haj és a köröm elváltozásait segít diagnosztizálni a Google frissen bemutatott alkalmazása.

A Google még az idén el akarja indítani a „bőrgyógyászati segédeszközét", amely a páciensek által feltöltött képek alapján dolgozik - írja az MTI a BBC cikkére hivatkozva.

Az új eszközt a technológiai óriáscég éves fejlesztői konferenciáján mutatták be. A mesterséges intelligencia 288 bőrbetegséget ismer fel, de fontos, hogy nem arra tervezték, hogy helyettesítse az orvosi diagnózist vagy a kezelést.

Az alkalmazást három éven át fejlesztették ki, a „betanításához" diagnosztizált esetek 65 ezer fotóból álló adatbankját, az embereket aggasztó bőrelváltozások képeinek millióit, valamint az egészséges bőr mindenféle színű és árnyalatú felvételeit vették igénybe.

A diagnózishoz a képek megtekintésén kívül a páciensnek különböző kérdéseket is meg kel válaszolniuk majd.

A bőrgyógyászati eszköz egy korábbi, szintén Google-fejlesztésű, bizonyos tumorok és a tuberkulózis tüneteit felismerő eszközön alapul. Jelenleg egyik alkalmazást sem engedélyezték még az orvosi vizsgálat alternatívájaként.

A Google elmondása szerint keresőjük évente mintegy 10 milliárd bőr-, haj- és körömprobléma utáni érdeklődést regisztrál.

Az egészségügyben nem ez a mesterséges intelligencia első alkalmazása, de nagy jelentőségű, hogy ez az eszköz nem az orvosok, hanem a nagyközönség szolgálatába állna. A Google úgy véli, a mesterséges intelligencia jobb megoldás annál, mintha a felhasználó maga keresgélné a választ az orvos felkeresése helyett.

Mi is beszámoltunk már egy teljesen új módszerről, amely alkalmas a bőrrák gyors, automatikus és non-invazív korai felismerésére és annak jellemzésére, ami jelentősen leegyszerűsítené a diagnózis folyamatát.

A figyelmetekbe ajánljuk