
A Márton-naphoz ma már szinte automatikusan a libasült és az újbor illata társul, pedig az ünnep gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak. November 11. egykor a mezőgazdasági év zárása, a hálaadás és a bőség napja volt – ma pedig az ősz egyik legnépszerűbb gasztronómiai…
november 11., 2025 ● Turi Dániel
Miért pont liba? – 5 érdekes tény a Márton-napi lakomáról
Turi Dániel

A libamáj a világ egyik legkülönlegesebb csemegéje, amely egyszerre jelképezi a gasztronómiai fényűzést és a hagyomány tiszteletét. Bár ma elsősorban Franciaországhoz és Magyarországhoz kötjük, története messzebbre, egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, annak ellenére, hogy a hungarikumok közé…

A királyi rezidenciákon nem szolgálnak fel libamájat (foie gras-t) – erősítette meg a Buckingham-palota az állatvédőkhöz intézett levelében.
január 15., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Ezért tiltja be III. Károly a libamájat a királyi udvarban
Hamu és Gyémánt