Ansel Elgort a West Side Story című filmben.

Steven Spielberg nemsokára moziba kerülő West Side Story-adaptációja komoly konfliktusokat gerjesztett Szaúd-Arábiában.


Betiltották a nemsokára debütáló West Side Story-t Szaúd-Arábiában, mivel a főbb karakterek között egy transznemű szereplő is helyet foglal. A filmet forgalmazó Disney azonban nem fogja megváltoztatni az alkotást, hogy a regionális cenzorok kedvében járjon, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Bahreinben, Ománban és Kuvaitban sem lesz látható a film.

Szaúd-Arábia és Kuvait számít a legszigorúbb piacnak a cenzúra szempontjából. A filmet 2021. december 9-én akarták bemutatni, és a nagy mozis honlapok már hirdették a jegyértékesítést a Spielberg alkotására. Szaúd-Arábia hatalmas piacot jelent a nemzetközi filmesek számára, így forradalmi lépésnek számít az, hogy a Disney nem volt hajlandó cenzúrázni a filmet.

Bár a film betiltásának hivatalos indoklása egyelőre meg nem erősített, a régióbeli források a THR-nek azt mondták, hogy a konfliktus a Jets bandatag Anybodys karakterének újraértelmezése miatt alakult ki, aki az új adaptáció szerint transznemű, és akit a nem bináris színésznő, Iris Menas alakít.

A homoszexualitás minden formája illegális a régióban, ami azt jelenti, hogy minden LMBTQ-utalást kifejezetten tiltanak. Anybodys egy kifejezetten közkedvelt szereplőnek számít, ami még hangsúlyosabbá teszi a Disney döntését.

Forrás: Slash Filmyo

A figyelmetekbe ajánljuk